Amerikai jezsuitának megtiltották a tanítást
(forrás: www.kath.net – 2009. január 13.)

New York/USA
P. Roger Haight amerikai jezsuitának és teológusnak a vatikáni Hittani Kongregáció megtiltotta, hogy a jövőben teológiai témákról tanítson vagy publikáljon – jelentette a CNA.

A kongregáció kritikája P. Haight-nak Krisztus istenségéről, a Szentháromságról, az Egyház jelentőségéről és a megváltás néhány kérdéséről vallott nézeteit érintik. Ezekben a pontokban a jezsuita véleménye nem egyezik meg a katolikus tanítással, szól a Vatikán indoklása.

A Hittani Kongregáció már 2008 tavaszán közölte a jezsuitával a tanítási és publikálási tilalmat, mondta John L. Allen Vatikán-szakértő. A jezsuita rend szóvivője, P. Jose de Vera megerősítette a tiltást, de szerinte a „végleges döntés még nem történt meg: az eljárás még folyamatban van”.

P. Haight az amerikai Katolikus Teológiai Társaság elnöke volt. A Hittani Kongregáció már 2005-ben „komoly tanbeli tévedéseket” állapított meg Roger Haught 2000-ben kiadott „Jesus: Symbol of God” című könyvében. Emiatt elmozdították a jezsuiták által vezetett „Weston School of Theology” tanári karából. Ezután New Yorkban lett egy vallásközi teológiai szeminárium docense. A kongregáció mostani döntése után már itt sem taníthat tovább.


vissza

a HÍREK oldalra                              a KEZDŐLAPRA