Karácsony nem békés idill
(forrás: www.kath.net – 2008. december 24.)

A közös értékek és célok keresésében a keresztény karácsonyi üzenet adja meg az irányt, és ezért a társadalomban semmivel sem helyettesíthető. Ezt jelentette ki München és Freising érseke, Reinhard Marx, szenteste a müncheni Liebfrauen dómban. Karácsony nem egyszerűen egy pihenési szünet a hektikus időben, hanem „az orientáció helyettesíthetetlen forrása társadalmunk számára”.

Az Egyház szenvedélyes harca az ember életéért annak minden dimenziójában, „létének első pillanatától halála órájáig”, ebből az üzenetből ered. Hogy mennyire fontos az ember méltóságát megőrizni, e hetekben nagyon világosan megmutatkozik. „Egy olyan gazdaság, mely nem az emberekhez viszonyul, mely nem az emberek méltóságát állítja a középpontba, végül az emberi együttélés alapjait zúzza szét”, mondta az érsek.

A Szentírás Krisztus születésének körülményeit tudatosan állítja egy politikai és társadalmi konfliktus kontextusába. A Biblia olyan Istenről beszél, aki szenvedélyesen avatkozik be a világba és ember akar lenni az emberek között. Karácsony ezért nem egy békés idill, hanem „Isten feszültséggel teljes története az emberrel”.


vissza

a HÍREK oldalra                              a KEZDŐLAPRA