Obama beszennyezte a róla alkotott képet
(forrás: www.kath.net – 2008. december 20.)

Washington/USA
A jövendő amerikai elnök, Barack Obama kihívta a bal-liberálisok és a homoszexuális mozgalmak haragját a hivatalba lépése alkalmából elhangzó ima elmondására felkért lelkész személye miatt.
     Obama a január 20-án Washingtonban lezajló ceremóniára Rick Warren baptista lelkészt nevezte ki, aki Kaliforniában egy 20 ezer főt számláló közösséget vezet és szerzője a 20 millió példányszámban elfogyott, „Purpose Driven Life” (Élet látomással) című könyvnek, és aki néhány etikai kérdésben szöges ellentétet vall a leendő elnökkel.

Az 54 éves Warren például hevesen síkra szállt Kaliforniában a „homo-házasság” bevezetése ellen. Az elmúlt 5 ezer évben a házasságot minden kultúra és minden vallás egy férfi és egy nő kapcsolataként definiálta, és ő nem lát okot ennek megváltoztatására, azért hogy a lakosság 2 százalékát kielégítsék, írta Warren közösségének szóló levelében.

Warren az abortusz kérdésében is más elveket vall, mint Obama, aki a nők az abortuszhoz való jogáért száll síkra, bár azt is kijelentette, hogy a jövőben a terhesség-megszakítások számát tanácsadással, felvilágosítással és szociális segéllyel csökkenteni akarja.

Warren élesen bírálta ezt a beállítottságot. Az, aki azért harcol, hogy az abortuszok száma csökkenjen, számára olybá tűnik, mint olyan ember, aki a holocaust kapcsán arra szorítkozik, hogy a zsidók 20 százalékát megmentse a pusztulástól. „Ez engem nem elégített volna ki, én azt akartam volna, hogy mindenki megmeneküljön, vagyis a holocaustnak legyen vége”, mondta Warren.

Más kérdésekben, mint például az Aids és a szegénység elleni harcban Warren és Obama azonos álláspontot képvisel.

A homoszexuálisok jogaiért harcoló szervezet élesen kritizálta Obamát. Azzal, hogy Warrent hívta meg, Obama megsértette a róla alkotott képet, mely szerint a homokosoknak helyük van az asztalánál, mondta a szervezet elnöke, Joe Solmonese.
     A „People for the American Way” (Emberek az amerikai útért) című emberjogi szervezet elnöke, Kathryn Kolbert is mély csalódását nyilvánította ki a CNN-nek Warren megválasztásával kapcsolatban. Obamának olyan valakit kellett volna keresnie, aki – ellentétben Warren-nel – „Amerika fő irányának értékeit” képviseli.

Obama szóvivője, Linda Douglass, védelmébe vette Obama döntését. Warren és a leendő elnök számos társadalmi kérdésben azonos véleményen van, mondta.

A II. világháború óta többnyire Billy Graham (90) mondta az imát az elnökök beiktatásakor, de 2001-ben és 2005-ben egészségi okokból már nem tudott jelen lenni George W. Bush elnöki beiktatásánál. 2001-ben fia, és 2005-ben a Washington-i St. Johannes-templom anglikán pásztora helyettesítette. Az áldást a texasi metodista pásztor, Kirbyjon Caldwell adta.


vissza

a HÍREK oldalra                              a KEZDŐLAPRA