Homoszexuális anglikán püspök Obama hivatali beiktatásánál
(forrás: www.kath.net – 2009. január 14.)

Washington/USA
Amerika első bevallott homoszexuális püspöke, Gene Robinson is közreműködik Barack Obama beiktatási ünnepségein. A 61 éves anglikán lelkész, kinek püspökké választása 2003-ban az anglikán egyházat a szakadás szélére sodorta, január 18-án a Lincoln-emlékmű lépcsőjéről fog imát mondani a nemzetért Obama és alelnöke Joe Biden jelenlétében.

Robinson bejelentette, hogy nem akar bibliai szavakat használni. Bár a Biblia az ő számára szent könyv, de sok amerikai számára nem az, okolta meg döntését. És keresztény módon sem akar beszélni, mert ez az egész nemzet számára szóló ima lesz. Robinson elvált, két lánya és két unokája van. Jelenleg bejegyzett életközösségben él azonosnemű partnerével, Mark Andrew-val.

Robinson kiválasztása a megfigyelők szerint a bal-liberálisoknak és a homoszexuális mozgalmaknak tett engedmény, mivel ezek felháborodtak azon, hogy a tényleges beiktatási imát január 20-án Rick Warren baptista lelkész mondja. Az áldást viszont fekete metodista pásztor, Joseph E. Lowery adja majd. Lowery küzdőtársa volt az 1968-ban meggyilkolt Martin Luther King emberjogi harcosnak.

A beiktatás után egy nappal Amerika történelmében első alkalommal fog egy nő a washingtoni nemzeti katedrálisban a vallások-közötti imagyűlésen közreműködni, mégpedig Sharon Watkins lelkésznő a reformált keresztény egyháztól, melynek 700 ezer tagja van Észak-Amerikában. Az ünnepségen különböző vallások reprezentánsai fognak részt venni.

A január 20-i hivatalos beiktatást háromnapos ünnepségek vezetik be. Ezek csúcspontja a január 18-i koncert, melyen számos szupersztár vesz részt, és amely során Robinson is beszélni fog.

Obama jelenleg még keresi azt az egyházközséget, ahova családjával járhat majd. Chicagóban egy évvel ezelőtt lépett ki a Krisztus Egyesült Egyházak Szentháromság közösségéből – melynek 20 éven át volt tagja –, miután az ottani pásztor Amerikát érintő kritikája a választási kampányban felháborodást váltott ki.
     Washingtonban nem csak régi egyházának ottani gyülekezetétől, de a metodista, a független és a fekete közösségektől is meghívást kapott. Nehéz dolog a megfelelő közösséget megtalálni, mondta Obama egy január 11-én adott tévéinterjújában, mert nem akarja a biztonsági intézkedésekkel a közösség életét túlságosan megzavarni. Bár úgy érzi, hogy így is egy „csodálatos közösség” tagja, akik imádkoznak érte, de azért ez nem ugyanaz, mint egy istentisztelet énekkel, imával és prédikációval.


vissza

a HÍREK oldalra                              a KEZDŐLAPRA