„Gyermeki hálánkat fejezzük ki a Szentatyának”
A Szent X. Pius Papi Közösség rendfőnökének sajtónyilatkozata

(forrás: www.fsspx.info – 2009. január 24.)

A négy, S. E. Marcel Lefebvre érsek által 1988. június 30-án felszentelt püspök kiközösítését, melyet a Püspöki Kongregáció az 1988. július 1-én kibocsátott dekrétumával jelentett ki, és melynek érvényességét mi mindig vitattuk, ugyanezen kongregációnak egy második dekrétumával, 2009. január 21-i dátummal XVI. Benedek pápa utasítására visszavonták.

Gyermeki hálánkat fejezzük ki a Szentatyának ezen aktus miatt, mely a Szent X. Pius Papi Közösségen túl az egész Egyház számára jótétemény lesz. Közösségünk azt kívánja, hogy a pápának egyre nagyobb segítséget tudjon nyújtani a gyógyír alkalmazásában ama válság számára, melyhez hasonló a múltban nem volt, és amely jelenleg a katolikus világot sújtja, s melyet II. János Pál pápa „szótlan aposztáziának” nevezett.

A Szentatyával és mindazokkal, akik segítettek neki, hogy ezt a bátor aktust meghozza, szembeni hálánkon felül, egyúttal boldogok vagyunk, hogy a január 21-i dekrétum a Szentszékkel folytatott „eszmecseréket” szükségesnek jelenti ki – eszmecseréket, melyek a Szent X. Pius Papi Közösségnek lehetővé teszi, hogy azokat a tanbeli alapvető okokat előterjeszthesse, melyek az ő véleménye szerint az Egyház jelenlegi nehézségeinek forrását képezik.

Ebben az új légkörben szilárdan reméljük, hogy hamarosan eljutunk a katolikus tradíció jogainak elismeréséhez.

Menzingen, 2009. január 24.
+ Bernard Fellay

További információk több nyelven a következő címen találhatóak:
        http://www.dici.org/fraternite_read.php?id=000113


vissza

a KÖNYVTÁR oldalra                              a KEZDŐLAPRA