Minél több az áldozat annál sikeresebb egy vallás
(forrás: www.kath.net – 2009. május 29.)

Ha vallási vezetők hitükért áldozatokat hoznak, ez növeli szavahihetőségüket. Ez viszont segít tanaik terjedésében, állítja egy aktuális kanadai tanulmány, miként erről az osztrák televízió egyik adásában beszámolt.

Joseph Heinrich a Vancouverben székelő Universíty of British Columbia egyetem antropológusa egy matematikai modell segítségével kimutatta, hogy az áldozatvállalás stabilizálni képes egy vallásos rendszert. A tanulmányból kiderül, hogy azok az emberek és vezetők, akik hajlandók áldozatot hozni hitükért, sokkal hitelesebbek lesznek tényleges és potenciális követőik számára. A tanulmány „extrém példaként” nevezi meg a szerzeteseket, akik szegénységi és szüzességi fogadalmat tesznek vagy a mártírokat, akik még az életüket is hajlandók odaadni az ügyért. Az antropológus szerint az a leghatásosabb, ha minél magasabb rangú személy mutatkozik ilyennek. Ez a követők számára hatásos példaképül szolgál.

A tudós egy matematikai modellben kimutatta, hogy ez az önmagát erősíti körforgás a vallási rendszert generációkon keresztül képes stabilan megtartani. Heinrich számára e dinamika alapján magyarázható meg, miért játszik a lemondás olyan sok vallásban központi szerepet. A kutató példaként a régi Rómában zajló keresztényüldözést említette. Eszerint ez az üldözés jelentős alapját képezte a keresztények egész világon való elterjedésének.

Az osztrák televízió ehhez hozzátette, hogyha Heinrich hipotézise igaz, akkor ez azt jelenti, hogy azok az egyházak, melyek viselkedési előírásukat lazítják, ezzel önmagukat szabotálják.


vissza

a HÍREK oldalra                              a KEZDŐLAPRA