Ismét növekedett az istentelenek száma Németországban
(forrás: www.kath.net – 2009. augusztus 18.)

Berlin/Németország
Németországban növekszik azoknak a polgároknak a száma, akik a keresztény hittel ellenségesen vagy elutasítóan állnak szemben. Ez derül ki egy most készített európai érték-tanulmány eredményeiből, melyről Prof. Wolfgang Jagodzinski, a kutatás német vezetője a Welt internetes portálnak beszámolt. A tanulmány szerint Nyugat-Németországban az ateisták számaránya az ezredforduló óta négy százalékról hét százalékra nőtt.

Ehhez jön még további 36,5 százalék, akiknek az egyház nem fontos. Ez az érték 1981-ben még csak 30 százalékot tett ki. Nyugaton minden ötödik polgár havonta legalább egyszer elmegy istentiszteletre, keleten csak minden tizedik. A tanulmány ezen kívül azt is kimutatta, hogy a keleti megyékben a polgárok több mint háromnegyede magát „nem vallásos”-nak nevezi.

Akkor is, ha a nemzetközi eredményekkel való összehasonlítás csak az év végére várható, „már nagy bizonyossággal” most ki lehet jelenteni, hogy Németország keleti fele a szekularizáció tekintetében Európában megint az első helyet foglalja el, mondta Jagodzinski.


vissza

a HÍREK oldalra                              a KEZDŐLAPRA