Térdelve és nyelvre áldozás
(forrás: www.kath.net – 2009. november 2.)

Colombo/Sri Lanka
Malcolm Ranjith, Colombo érseke, és az Istentiszteletek Kongregációjának korábbi titkára egyházmegyéjének papjait arra figyelmeztette, hogy őrizzék meg a liturgia tisztaságát. „Az Úr az, aki nekünk a liturgiát adta és senki más; ezért sincs senkinek joga arra, hogy a liturgiát megváltoztassa”, írta az érsek október 7-i pásztorlevelében.

A levél megírására a liturgikus visszaélések, mint például a laikus-prédikációk vagy a szentostya önálló vétele adott okot. De az érsek véleménye szerint a túlságosan hangos zene, a tapsolás és a túlzó gesztusok is zavarják az istentiszteletet.

Ranjith érsek e liturgikus kísérletezésekben a Sri Lankán jelenlevő számos vallási szektához – melyek eksztatikus imákkal tűnnek fel – való dörgölődzést lát.

Az érsek követelte a liturgikus normákhoz való visszatérést, és ennek megvalósítása érdekében tíz pontot sorolt fel, melyek betartása lehetővé teszik a szentmise méltó ünneplését. Többek között azt ajánlja, hogy a hívek a szentostyát térdelve és nyelvre fogadják.


vissza

a HÍREK oldalra                              a KEZDŐLAPRA