A Pius Közösség mint személyi prelatura?
(forrás: www.exsultet.net – 2009. október 23.)

Az „El Mercurio” chilei napilap pár nappal a közösség és Róma között tervezett doktrinális párbeszéd kezdete előtt interjút készített Bernard Fellay segédpüspökkel, a közösség rendfőnökével. Néhány részlet az interjúból:

El Mercurio: Mi köti Önöket a leginkább össze a katolikus Egyházzal?
Msgr. Fellay: Mindenünk megvan, amire szükség van ahhoz, hogy a katolikus Egyház tagjai legyünk. Mindenekelőtt a hit, melyet az Egyháztól kaptunk, és amit halálunkig meg akarunk őrizni, mert hit nélkül lehetetlen Istennek tetszeni. Másodszor a kegyelem, az ima és a liturgia, melyet az Egyháztól kapunk, ahogy ezt a Szentatya a motu proprioban olyan szépen kifejezett, amikor azt írta, hogy a régi miserítus soha nem lett eltörölve. És végezetül, akkor is, ha ez ellentmondásosnak hangzik, maga a pápa és az egyházi hierarchia. Az Egyház feje, Krisztus helytartója az a tekintély, akit mi elismerünk.

El Mercurio: Akkor ez azt jelenti, hogy a tradicionalisták és az Egyház között minden a legnagyobb rendben van?
Msgr. Fellay: Nem, vannak problémák, de ezek a problémák nem jelentik azt, hogy nem ismernénk el a pápai tekintélyt.

El Mercurio: Sokat spekuláltak azon, hogy a Pius Közösséget személyi prelatura rangjára emelik-e. Mennyire biztos ez Ön szerint?
Msgr. Fellay: Ebben sok bizonyosság van. Úgy gondolom, hogy a Vatikán velünk kapcsolatban egy ilyen kanonikus megoldás felé hajlik.


vissza

a HÍREK oldalra                              a KEZDŐLAPRA