A pápa bizonnyal nem szeretné, hogy most meghaljunk
(forrás: www.exsultet.net – 2009. június 16.)

A Szent X. Pius Papi Közösség rendfőnöke, Bernard Fellay püspök, a ZENIT katolikus hírügynökségnek interjút adott, mely – Fellay püspök engedélyével – eddig csak angolul jelent meg az interneten. Az exsultet.net katolikus blog készítője, Martin Bürger lefordította és megjelentette blogján az általa legérdekesebbnek tartott válaszokat. Ennek magyar fordítása következik most.

Kérdés az Ecclesia Dei újjáalakulásáról
Msgr. Fellay: Azok szerint, amit mi hallottunk a hittani kongregációból az egyik monsignore lesz az Ecclesia Dei új elnöke. Vagyis ezáltal nagyon szorosan fog a kongregációhoz kapcsolódni.

Kérdés a Hittani Kongregációval való jövőbeli kapcsolatról
Msgr. Fellay: Nem ismerem ahhoz eléggé Levad bíborost, hogy ezt a kérdést valóban meg tudjam válaszolni. Amikor fogadott bennünket, nagyon előzékeny volt velünk. Szelíd volt. Őszintén megmondva, nem tudom, vajon lesz-e igazi változás.

Kérdés a Szent X. Pius Papi Közösség püspökeinek papszentelési tevékenységéről
Msgr. Fellay: Nem mondhatjuk egyszerűen azt: „Ne lélegezzél tovább!” Lélegeznünk kell. És, ez egészen biztos, ha a pápa olyan jó volt, hogy feloldotta a kiközösítést, akkor ez azt jelenti, hogy nem akarja, hogy most meghaljunk.

Kérdés: Elfogadna-e a közösség egy a Szentszék oldaláról felajánlott provizórikus egyházjogi megoldást
Msgr. Fellay: Ha Róma – mondjuk így – a túléléshez elegendő garanciát ad, úgy gondolom, biztosan megfontolnánk ezt. Természetesen nekünk nincs problémánk azzal, ha az Egyház elismer bennünket.


vissza

a HÍREK oldalra                              a KEZDŐLAPRA