Többéves párbeszéd az FSSPX és a Szentszék között
(forrás: www.exsultet.net – 2009. május 22.)

Az egyik Marcel Lefebvre érsek által felszentelt püspök, Alfonso de Galaretta a Pius Közösség és a Szentszék között várható tárgyalásokkal kapcsolatban a nyilvánosság előtt mondott véleményt. Galaretta püspök, aki legalábbis a német nyelvterületen igen kevéssé ismert, interjút adott a „Jesus Christus”, a Pius Közösség dél-amerikai havilapjának, melyben többek között ezeket mondta:

Kérdés: Milyen perspektívákat lát Ön a jövőben a Szent X. Pius Papi Közösség számára? Egy megegyezést Rómával? Egy kanonikus elismerést?

Alfonso de Galaretta püspök: Nem, egyáltalán nem, se a közeli, se a távoli jövőben. Ezt a lehetőséget mi kifejezetten kizárjuk. Mi tudjuk, hogy Rómának a tradícióhoz való visszatérése nélkül minden gyakorlati vagy kanonikus megegyezés összeegyeztethetetlen a nyilvános hitvallással valamint a hit védelmével, és ezért egy közeli kiegyezés a halálunkat jelentené. Legjobb esetben is, emberileg számítva, többéves párbeszéd előtt állunk.

Az interjú olvasható a Rorate Cali és az Radio Cristiandad honlapjain


(szerk. megj.: Fellay püspök és a közösség német kerületének megnyilatkozásai láttán, igencsak kérdéses, hogy Galaretta püspök e kijelentését a menzingeni vezetőség tudtával és beleegyezésével tette. Ezek után két kérdés merül fel: 1. „felkapja-e” a Pius közösség ellenes sajtó ezt az interjút vagy sem; 2. ha igen, vajon mit lép erre Fellay püspök?)


vissza

a HÍREK oldalra                              a KEZDŐLAPRA