Az ép családok hiánya a legtöbb baj okozója
(forrás: www.kath.net – 2009. május 20.)

Tegucigalpa/Honduras érseke, Oscar Rodriguez Maradiaga bíboros Európa keresztényeit arra szólította fel, hogy újra a szívükkel higgyenek többet és Szent Pált utánozzák apostoli buzgalmában. Maradiaga bíboros az elmúlt hétvégén egy latin-amerikai-német zarándoklatot vezetett Altöttingben, melynek keretében válaszolt néhány kérdésre. Az érsek a „Kirche in Not” (az Egyház veszélyben) nevű szervezet képviselőjének azt mondta, hogy Európa keresztényeinek és az egész világegyháznak ehhez a feladathoz a Szentlélekre van szüksége. A Szentlélek éppen most Pünkösd előtt „a hit szívritmus-szabályozója”.

Az Egyház helyzetéről Latin-Amerikában a bíboros azt mondta, hogy szemben azzal a mindenütt hallható állítással, miszerint a katolikusok egyre nagyobb számban lépnek be szektákba, ő úgy látja, hogy a szekták közötti vándorlás az, ami az utóbbi időben megnövekedett. Ennek ellenére sürgősnek tartja a katolikus Egyház nagyobb erőfeszítését a hit átadásában. A szentségeket újra el kell magyarázni, és a katolikus híveket újra kézen kell fogni és vezetni.

Erre annál is inkább szükség lenne, mert legalábbis Hondurasban, az ép családi szerkezet eltűnőben van. Maradiaga bíboros elmondta, hogy országában már a civil házasságok is ritkák, a szentségi házasságok pedig kivétel számba mennek. Szerinte az ép családok hiánya képezi Latin-Amerika legtöbb problémájának az okát, mivel a társadalomnak, e családok nélkül, a bázisa hiányzik.

Ennek világosan látható hatásai Latin-Amerika rengeteg utcagyereke és a fiatalok bandái által elkövetett egyre növekvő számú erőszakos cselekmény. A katolikus Egyház ugyan megpróbálja ezeket a fiatalokat intézményeibe felvenni, de az erre fordítható összeg igen korlátozott. Maradiaga bíboros ezért a család újra-felértékelését követelte, hogy ezáltal a problémákat gyökerüknél lehessen megoldani.


vissza

a HÍREK oldalra                              a KEZDŐLAPRA