Megyéspüspök tridenti rítusú ünnepélyes szentmisét celebrált
(forrás: www.summorum-pontificum.de – 2009.október 14.)

Einsiedeln/Svájc
Az elmúlt vasárnap (október 11-én) Chur/Svájc megyéspüspöke, Dr. Vitus Huonder a Szent Péter Papi Közösség hívei számára az Einsiedeln-i kolostor templomában tridenti rítusú ünnepélyes nagymisét mutatott be.

A katolikus hagyományhoz ragaszkodó svájci hívek már 10 éve minden évben elzarándokolnak Szent Pelagiberg-ről Einsiedeln-be. A körülbelül 100 kilométeres utat három részletben teszik meg. E zarándoklatot a nagy Párizs-Chartres-i zarándoklat példájára szervezték meg. (megj.: Azt pedig a piuszosok Chartres-Párizs-i zarándoklatának példájára.)

A püspök a híveknek tartott prédikációjában a „nehéznek” számító Pünkösd utáni 19. vasárnapi Evangéliumról beszélt. „Hasonló a mennyek országa egy királyemberhez, ki menyegzőt szerze fiának.”

„A meghívottaknak számot kell adniuk arról, hova is hívták meg őket: tudniillik a király fiának esküvőjére, nem pedig a cimborákhoz tivornyára. Ez különbség, hatalmas különbség. Aki közömbösen, vagy annak tudata nélkül, hogy mekkora megtiszteltetésben részesül, lép be az esküvői terembe, annak azzal kell számolnia, hogy ki fogják tessékelni. A királyfi esküvőjéhez hozzátartozik az esküvői öltözet. Tehát nem csak a részvételről van szó, hanem az alakomhoz, a ranghoz illő, méltó részvételről. Magyarul ez annyit jelent, hogy aki Krisztussal az örök életben részt akar venni, annak mindarról le kell mondania, ami Krisztusnak ellentmond, és minden bűntől meg kell tisztulnia.”

A prédikáció egész szövege a Gloria-TV-n megtalálható

A képen Dr. Vitus Huonder látható a prédikáció közben


vissza

a HÍREK oldalra                              a KEZDŐLAPRA