Az Ecclesia Dei rendelete: a püspököknek engedélyezniük kell a „régi misét”
(forrás: www.summorum-pontificum.de – 2009. március 20.)

Egy eddig példa nélküli lépésben utasította az Ecclesia Dei Pápai Bizottság az ír egyházmegye, Killala püspökét, John Fleming püspököt, hogy egyházmegyéjében engedélyezze az 1962-es könyvek szerinti szentmise bemutatását. Ugyanis 2007-ben, a Summorum Pontificum motu proprio megjelenése után az ottani papi tanács, a püspökkel egyetértésben úgy döntött, hogy addig nem engedélyezik a régi rítusú szentmise bemutatását, amíg Róma az egyházmegye kérdéseire a motu proprio értelmezésével kapcsolatban nem ad választ.

Ez a válasz most nyilvánvalóan megérkezett, mégpedig félreérthetetlen szavakkal, melyek kimondják, hogy se a püspök, se a papi tanács nincs abban a helyzetben, hogy egy pápai törvény által biztosított jogot korlátozzon.

Az egyházmegye erre kinevezett egy papot, akinek a jövőben Ardagh templomában a régi misét kell mondania. Mindazonáltal ezzel a Summorum Pontificum előírásai, melyek minden pap számára biztosítják a jogot a régi mise bemutatására és a plébánosokat arra buzdítják, hogy a liturgiának ezt a formáját a hívek kérésére elérhetővé tegyék, még mindig nincs teljesítve – ezért itt is és máshol is további Rómából érkező levelekre kell számítani.

Beszámoló és vita a témával kapcsolatban a Clerical Whispers ír blogon találhatóak.


vissza

a HÍREK oldalra                              a KEZDŐLAPRA