Egyre kevesebb keresztény él Jeruzsálemben
(forrás: www.kath.net – 2009. május 29.)

A Jeruzsálemben élő keresztények száma folyamatosan csökken. Az Izraelben élő mintegy 150 ezer kereszténynek már csak 10 százaléka él a fővárosban, közölte a JIIS (Izrael-kutatások Jeruzsálemi Intézete) május 25-én.

Ez annyit jelent, hogy Jeruzsálem lakóinak csak 2 százaléka (15 ezer) keresztény. Ebből körülbelül 2.600 külföldi, leginkább klerikus. 1948 előtt még 31 ezer keresztény élt Izrael fővárosában.

Amnon Ramon, az intézet munkatársa aggódását fejezte ki a keresztény lakosok számának csökkenése miatt: „Úgy gondolom, hogy ez nagy veszteség a város számára. Ez mind az izraeliek, mind a palesztinok számára rossz, mert a keresztény-arab lakosság mindig is hídként szolgált kelet és nyugat között”, mondta Ramon.

A város több mint 12 keresztény közössége nagy turista-forrást jelent. Ezek azonban el fognak veszni, ha a háttérből nem támogatja őket többé élő közösség.

A jelentések szerint a keresztény közösség még belső különbségektől is szenved. A Jeruzsálemben élő keresztények többsége katolikus (4.500). Körülbelül 3.500-an tartoznak a görög-keleti, és csaknem 1.500-en az örmény egyházhoz. Mintegy 850-en protestánsok. A maradék több kisebb keresztény csoportosuláshoz tartozik.

Már XVI. Benedek pápa felhívta a figyelmet a keresztények nehéz helyzetére a május közepén Izraelben tett látogatása során. Az egyházfő legnagyobb félelme az, hogy a helyi keresztény közösségek eltűnnek, és a szent helyek élő közösségek nélkül múzeumokká válnak.


vissza

a HÍREK oldalra                              a KEZDŐLAPRA