Ereje végén
(forrás: www.summorum-pontificum.de – 2009. augusztus 31.)

2008. október 3-án a summorum-pontificum nyilvánosságra hozta Martino püspök (Scranton/USA) az abortusszal kapcsolatos szokatlanul világos pásztorlevelét. A lap akkor kommentárjában ezt írta:

Egy rövid internet-keresés kimutatta, hogy a kis egyházmegyében vasárnaponként öt helyen mutatják be a szentmisét a római rítus rendkívüli formájában. A püspök egyházmegyéjének egyik templomában lehetővé tette, hogy egy hajdani episzkopális plébánia II. János Pál pápa pasztorális proviziójának megfelelően helyet találjon – itt a misét a tridenti rítus anglikán szokása szerint, de angol nyelven mutatják be.

Martino püspök a Redemptoris Sacramentum megjelenése után pásztorlevelet adott ki, melyben egyházmegyéjének papjaitól a rubrikák szigorú betartását követelte. Egyházmegyéjében a progresszív erők 2003-as hivatalba lépése óta elszánt harcot folytatnak e láthatólag nemcsak elveiben szilárd, hanem félelmet nem ismerő püspök ellen.

Most azonban a 63 éves püspök egy sajtókonferencián bejelentette, hogy egyházmegyéjében a lelkipásztorkodás feladatai és az igazgatás vezetése tekintetében nem tudta elérni a megegyezést. Egészsége nagyon megromlott, és ezért a pápát arra kérte, hogy mentse fel hivatalából. A pápa eleget tett kérésének.

Imádkozzunk püspökeinkért.


vissza

a HÍREK oldalra                              a KEZDŐLAPRA