A Vatikán és a Pius Közösség folyó tárgyalásokat filmre veszik
(forrás: www.exsultet.net – 2009. november 12.)

November 9-én, hétfőn a „Radio Courtoisie” Párizsban olyan adást sugárzott, melyben a Szentszék és a Pius Közösség között folyó tárgyalásokról új részletek derültek ki. Az adásban a Pius Közösség részéről P. Gregoire Celier, a Jó Pásztor Intézetből Abbé Guillaume du Tanouarn valamint Abbé Claude Barthe vett részt.

P. Celier arról beszélt, hogy a Pius Közösség delegációjának összetétele a jövőben változhat. A közösségen belül létrehoztak egy albizottságot, mely a hivatalos delegációt segíti. Ugyanakkor a megtárgyalandó témáktól függően előfordulhat, hogy ebből az albizottságból vesznek részt szakemberek a tárgyaláson, hogy az aktuális kérdéseket meg tudják válaszolni.

Hallgatói kérdésre válaszolva P. Celier elmondta azt is, hogy a tárgyalások nem latin nyelven folynak. Bár minden résztvevő beszél franciául és olaszul, a találkozón mégis hivatalos szimultán tolmáccsal dolgoznak.

A Pius Közösség-delegáció tagjait a Domus Sanctae Marthae-ben szállásolták el, ugyanott, ahol a konklávéra érkező bíborosokat szokták. Mivel ottlétükkor a ház minden oltára foglalt volt, a Pius Közösség delegáltjai a Szent Péter bazilikában celebrálták szentmiséjüket.

Abbé Barthe azt is közölte, hogy a tárgyalásokat filmre veszik. Véleménye szerint ez azért történik, hogy a pápa elsőkézből informálódhasson. Ezen kívül Abbé Barthe kijelentette, hogy a tárgyalások megmutatták, hogy a II.Vatikánum többé nem „hitdogma”, és hogy az Egyház tényleges tanítóhivatala néhány éven belül újra „teljes erővel” el fogja tudni látni feladatát. Az abbé annak a meggyőződésének adott hangot, hogy az egyezség létre fog jönni Róma és a Pius Közösség között.


vissza

a HÍREK oldalra                              a KEZDŐLAPRA