Krisztus ügye a legjobb úton halad!
(forrás: www.summorum-pontificum.de; www.fsspx.info – 2009. június 10.)

Néhány hír a katolikus portálokról


1.
Miközben Regensburg püspöke, a különbözőségek fenntartása mellett, de mégis csak hajlandó volt szóba állni a piuszosokkal és ahogy a honlap cikkében is áll: a félreértéseket tisztázni, addig Fulda püspöke, Algermissen püspök, ma megjelent közleményében – melyet egy Fuldában létrehozott új piuszos kápolna most vasárnapi szentelése miatt adott ki – óvta a katolikusokat, hogy a piuszos kápolnába járjanak misére. Mind a kath.net, mind a summorum-pontificum hozza a hírt, melynek legfontosabb mondata: „Gottesdienste und Sakramentenspendungen durch Priester der Piusbruderschaft sind seitens der Katholischen Kirche nach wie vor nicht gestattet. Somit ist die geplante Weihe als ein die Einheit der Kirche gefährdender Akt der Piusbruderschaft anzusehen. Katholischen Gläubigen ist eine Teilnahme daran nicht erlaubt.”
     Magyarul: „Istentiszteletek és szentségek kiosztása a piuszos papok által a katolikus Egyház oldaláról továbbra sem megengedettek. Ezzel a tervezett kápolna-szentelés az Egyház egységét veszélyeztető aktus. Katolikus híveknek az ezen való részvétel nem megengedett.”
     A summorum-pontificum erre a következő mondatot fűzte hozzá: „Es wäre sicher interessant, die Meinung von Kennern des kanonischen Rechts zu diesem letzten Satz zu erfahren.” Magyarul: „Biztos érdekes lenne egy a kánonjogban járatos ember véleményét megtudni erről a mondatról.”


2.
A Szent Pius és a Szent Péter Közösség találkozása
Miközben a püspökök nagy része továbbra is úgy tekint a piuszosokra, mint a leprásokra, ahogy ezt XVI. Benedek pápa kifejezte, a piuszosok és péteresek között egy figyelemreméltó esemény zajlott le. Pünkösdkor a piuszosok ősidők óta nagy zarándoklatot rendeztek, mely Chartres-ből Párizsba vezetett, mind az elején, mind a végén szentmisével. Miután ketté váltak, 1989-től a piuszosok továbbra is megtartották ezt a zarándoklatot, míg a péteresek megváltoztatták az irányt, és ugyanebben az időben az ellenkező irányba masíroztak, vagyis Párizsból Chartres-be. Eddig is előfordult, hogy eközben találkoztak, sőt, ugyanabban az erdőben táboroztak le, és ilyenkor nem falták fel egymást. Idén azonban a Williamson-botrány miatt a párizsi városatyák kitiltották a piuszosokat a régi helyükről, vagyis nem misézhettek a régi helyükön. Ezért a péteres zarándoklat vezetője idén a zarándoklat alatt találkozott Mgr. Fellay püspökkel. A piusbruderschaft.de, vagyis a német piuszos honlap ezt írja e találkozásról: „Ez a találkozás a (péteres) kifejezett kérésére történt, hogy így fejezhesse ki határozottan szolidaritását a Szent X. Pius Papi Közösséggel a párizsi közigazgatás támadásai miatt.”

        

Balra a piuszosok, jobbra a péteresek


3.
Miután az eddigiekből is láthattuk, hogy az Egyházban minden a legnagyobb rendben van, a hit töretlenül ortodox, a papok, püspökök önfeláldozóan védik a hitet, apostolkodnak, nem maradt már más tennivalója a Vatikánnak, mint hogy a kilépni szándékozó papok laicizálásának folyamatát megkönnyítsék. Ez meg is történt: a klérus kongregáció most kiadott ezzel kapcsolatos dokumentumát a pápa már januárt 31-én jóváhagyta. Akkor most már nyugodtak lehetünk, az utolsó tennivaló is elintézést nyert: a Vatikán mind az Egyház külső, mind belső ellenségeit lekötelezte. Hurrá! Krisztus ügye a legjobb úton halad!


vissza

a HÍREK oldalra                              a KEZDŐLAPRA