Az összes tettesnek mindössze 0,3 százaléka egyházi területről
(forrás: www.kath.net – 2010. április 28.)

Az összes kiskorú terhére elkövetett visszaélés tetteseinek mindössze 0,3 százaléka dolgozik egyházi területen, mondta egy interjúban Reinhard Haller törvényszéki pszichiáter az osztrák tévé egyik adásában. 99,7 százalék a családi környezetből vagy különböző egyesületekből kerül ki. Haller tagja annak a független bizottságnak is, ami a katolikus Egyházban történt visszaélések kivizsgálásával foglalkozik.

A jelenlegi helyzetben igen kevéssé figyelnek oda, hogy a visszaélések túlnyomó többsége családon belül vagy egyesületekben történik, ezért Haller azt várja el a jövőben, hogy minden esetet egyformán kezeljenek, és ne csak egy bizonyos csoport elkövetőivel foglalkozzanak.

Haller a pszichiátria és neurológia szakorvosa, és 20 éve vezet egy kábítószerfüggőket kezelő osztrák intézetet. 1983-tól dolgozik igazságügyi igazolt szakértőként. Reinhard Haller a bűnügyi pszichiátria nemzetközileg elismert szakértője is. Katolikusként különösen fontos számára az említett bizottságban való munka.

Haller az interjúban a „haszonlesőkről” is beszélt. Jelenleg a szexuális visszaélés miatti feljelentések körülbelül 50 százaléka igaztalan állítás.

2010. április 30.


vissza

a HÍREK oldalra                              a KEZDŐLAPRA