Ortodox püspökök eretneknek nevezték a pápát
(forrás: www.kath.net – 2010. május 26.)

Linassol/Ciprus
Botrány Cipruson: Linassol, a sziget második legnagyobb városának ortodox püspöke, valamint több más magasrangú pap nem akar jelen lenni a XVI. Benedek pápa június elejére tervezett látogatása alkalmából szervezett ünnepségeken és találkozókon. A pápa június 4-én érkezik Ciprusra és 6-ig marad.

Bárki, aki dogmatikai kérdésekben eltér az ortodox tanítástól, eretneknek számít, mondta Georgios, Paphos metropolitája, jelentette kedden a „Phileleftheros” ciprusi napilap. Ezen kívül a helyi egyházi vezetők azt hangsúlyozzák, hogy XVI. Benedek pápa Dimitris Christofias elnök meghívására államfőként érkezik a szigetre, és ezért nem feltétlenül szükséges az egyházi fogadtatás.

Linassol püspöke, Athanasios már egy vasárnapi interjúban élesen bírálta a pápa látogatását. A római pápai-hivatal az emberiség három legtragikusabb bűnbeesése ősapánk, Ádám és Júdás, Jézus elárulójának tette után.

XVI. Benedek „sok jámbor kereszténynek okoz lelkiismereti problémát”, mondta a püspök. A pápai látogatástól semmiféle hasznot nem vár. „Mostanáig a Vatikán oldaláról semmilyen pozitív intervenciót nem hallottam nemzeti kérdéseinket illetően”, mondta Athanasios.

Az ökumenével kapcsolatban a püspök azt nyilatkozta, hogy az egyes felekezetek közötti párbeszédet ugyan nem tartja rossz dolognak, de ezeknek helyes alapelveken kell nyugodniok. „Egy dolog a párbeszéd folytatása, és egy másik dolog a pápát érvényes püspökként fogadni”, mondta Athanasios. XVI. Benedek az ortodoxok számára „egy eretnek, az egyházon kívül álló személy, és ezért még csak nem is püspök”.

2010. május 26.


vissza

a HÍREK oldalra                              a KEZDŐLAPRA