Az „egészség-vallás” minden idők legdrágább vallása
(forrás: www.kath.net – 2010. január 23.)

Kassel/Németország
Az „egészség-vallás” minden idők leghatalmasabb és legdrágább vallása. Ezt a nézetet vallja Manfred Lütz, kölni pszichiáter, teológus és népszerű író a II. Keresztény Egészségügyi Kongresszuson, melyet január 21-én nyitottak meg Kasselban. A január 23-ig tartó rendezvényen 1.200 orvos, ápoló, pszichiáter és lelkigondozó vesz részt.

Lütz felszólalásában kitért arra is, hogy az egészségügyben tapasztalható költségnövekedésért az egészségről kialakított túlfokozott elvárás a felelős. Ma már többen járnak a fitness-stúdiókba, mint a katolikus templomokba. Az emberek az üdvöt ma már nem a paptól, hanem az orvostól várják. Sőt, az egészség-vallás mostanra már az egyházat is elérte. Maguk a papok közül is sokan vannak, akik az egészséget tartják a legfőbb jónak.

Lütz állítása szerint ma egy személy már csak akkor számít egészségesnek, ha nincs eléggé átvizsgálva. Sokkal reálisabb lenne azt az embert egészségesnek tartani, aki együtt tud élni a betegségeivel. Az egészség ugyan egy fontos, de nem a legfontosabb jó. Az egészség-vallás ezért csalódást okoz az emberek üdvösség iránti vágyának.

A halállal való szembenézés elsősorban nem orvosi, hanem vallási téma. Az a döntő, hogy úgy haljunk meg, hogy üdvözüljünk.


vissza

a HÍREK oldalra                              a KEZDŐLAPRA