A földrengés „az Ördöggel kötött paktum” következménye
(forrás: www.kath.net – 2010. január 17.)

Haiti/USA
Pat Robertson protestáns TV-prédikátor (Virginia államból) a Haiti-i földrengésben „az Ördöggel kötött paktum” következményét látja. A sziget lakossága ezt a paktumot a 18. század végén kötötte, hogy felszabaduljon a francia gyarmati uralom alól, mondta a 79 éves prédikátor a CBN egyik adásában. Az Ördög elfogadta ezt a megállapodást és a haitiak „kihajították” a franciákat.

E paktum következményei a mai napig érezhetőek. Hiszen Haiti szemmel láthatóan átok alatt áll. Ez többek között megmutatkozik a szomszédos országgal való összehasonlításban. Mind a két ország Hispaniola szigeten fekszik. „De míg a Dominikai Köztársaság jómódú, egészséges, és tele van szállodákkal, addig Haiti kétségbeejtően szegény”, mondta Robertson. Utalt arra, hogy a francia uralommal szembenállók 1791-ben Voodoo (baudou = a szigetre hurcolt négerek eredeti vallása) szertartásra gyűltek össze. Haiti bennszülött történészei szerint ez az időpont jelenti a francia uralom elleni felkelés kezdetét. 1804-ben Haiti független lett.

Robertson ezután arra szólított fel, hogy imádkozzanak az országért, „hogy sok ember forduljon nagyvonalúan Isten felé”. A prédikátor kijelentette, hogy bízik abban, hogy ebből a tragédiából valami jó fejlődik ki. Robertson az Egyesült Államok legismertebb és legnagyobb hatású konzervatív protestánsa.
     1988-ban a republikánusok elnökjelöltje volt. Robertson később Venezuela szocialista elnökének, Hugo Chavez-nek a meggyilkolására hívta fel hallgatóit. Ariel Scharon izraeli miniszterelnök agyvérzését Isten büntetésének nyilvánította, amiért Scharon alatt Izrael kivonult a Gázai övezetből.
     A 2001. szeptember 11-i terrormerényletet és 2005-ös „Katrina” hurrikán pusztítását is Isten büntetésének tartotta Amerika bűneiért, mint az abortusz és a homoszexualitás.

2003-ban Voodoo-papok állatáldozatokkal Haitit ismét az Ördögnek ajánlották fel. Az akkori államelnök, Jean-Bertrand Aristide fél évvel azelőtt tette meg a Voodoo-kultuszt a katolicizmus mellett a második hivatalos államvallássá. Aristide 2004-ben száműzetésbe vonult.
     A Voodoo-kultusz a nyugat-afrikai Beninből származik, gyökerei a törzsi vallásokba és a boszorkánykultuszba nyúlnak vissza. Követői mágikus szertartásokkal képesek lesznek bosszút állni és embereket halálba kergetni. (A Révai-Lexikon – vagyis 1900-as adatok – szerint Beninben a négerek különösen vad fétisimádók voltak, akik az angol gyarmatosítók szigorú tiltása ellenére még ekkor is emberáldozatokat mutattak be.)

2004-ben mintegy 100 ezer evangéliumi keresztény az ország függetlenségének 200. évfordulója alkalmából Haitit Jézus Krisztusnak ajánlotta, mellyel az volt a céljuk, hogy a Voodoo-kultusz uralmát megtörjék.

Bár számtalan nemzetközi segélyszervezet próbál enyhíteni a lakosság gondjain, a szállítmányok csak lassan érik el a rászorultakat, ezért egyre több a rablás és fosztogatás, sőt már a segélyszervezetek csoportjait is megtámadták, aminek következtében közülök néhányan ott is hagyták már Haitit.

Feltéve: 2010. január 18.


UTÓIRAT: A mostani (2020. április) világhelyzetre való tekintettel, érdekességképpen idemásolom az e cikkel foglalkozó fórum-bejegyzésemet 2010-ből:

A HÍREK oldalra a napokban tettem fel Robertson prédikátor véleményét Haitival kapcsolatban. Bár Robertson protestáns, és olyannal, hogy gyilkosságra szólít fel, egy katolikus sohase érthet egyet, a cikket azért közöltem, mert végre valaki ki merte mondani, hogy a természeti csapások igenis sok esetben Isten büntetései (ez leginkább az 5 évvel ezelőtti tsunami esetében volt tetten érhető). Sajnos nem tudom leellenőrizni a cikkben említett „ördöggel való paktum” valódiságát, de egyrészt Robertson-ról feltételezem, hogy nem állít valótlant, másrészt úgy gondolom, hogy léteznek ilyen paktumok, és mindenképpen arra hívja fel a figyelmet, hogy az ördöggel való egyezkedés, együttműködés, vagy akár csak „játszadozás” milyen veszélyeket rejt magában.. Amorth atya egész könyvében erre figyelmeztet. Szóval, sok szempontból tanulságosnak és érdekesnek tartottam a cikket. (És van egy félig személyes élményem is: 30 évvel ezelőtt évfolyamtársaim Haitire mentek nyáron segíteni – fogorvos-gyakornokként –, és ők is arról számoltak be, hogy Haitin milyen borzalmas körülmények uralkodnak. Akkor nem értettem, hogy egy Karib tengeri sziget, hogyan lehet ilyen nyomorúságos helyzetben.)

Ma viszont kaptam magánban egy levelet egy magát „katolikus, magyar hazafi”-nak nevező úrtól, aki a kuruc.info egyik cikkére hivatkozva ezt írta: „Mielőtt leközöl egy ekkora elmebetegséget, nem árt jobban utána nézni a dolgoknak. Óvódásoknak szokták mondani, hogy nem szabad elsőre mindent elhinni. Egy ország gazdasági állapotában nem feltétlenül Isten büntetését kell látni. Ha változtatás és semmi kommentár nélkül közli a cikket, az ember azt hiszi, hogy ez a szerkesztő véleménye is! A témában való jobb eligazodásához segítségül küldöm az alábbi linket.” (m. m. a kuruc.info cikkét)

Innen üzenem, hogy a kuruc.info-ról nem áll módomban semmit elolvasni, és azt is, hogy ugyan nem „feltétlenül”, de azért nagyon valószínűnek tartom, hogy mielőtt Isten büntet, nagyon sok mindennel – például rossz gazdasági állapottal – megpróbálja figyelmeztetni a Tőle elforduló embereket, népeket. Azt hiszem, régen az emberek jobban megértették Isten üzeneteit. Ma nem tudom, minek kellene még megtörténnie, hogy végre észre térjen az emberiség.

Feltéve: 2020. április 10.


vissza

a HÍREK oldalra                              a KEZDŐLAPRA