Hans Küng mindig ugyanazokat a közhelyeket ismétli
(forrás: www.kath.net – 2010. március 19.)

Az „Osservatore Romano” vatikáni lap főszerkesztője, Giovanni Maria Vian, élesen visszautasította Hans Küng teológus egyházkritikáját. Küng mindig „ugyanazokat a közhelyeket ismétli”, mondta Vian az olasz napilapnak, „Il Foglio”-nak adott interjújában. Küng „előregyártott cikkeket” kínál, melyek inkább a szokásos előítéleteket tartalmazza, ahelyett hogy a szóban forgó ügyet tárgyalná.

Küng kijelentései nem érdemelnének semmilyen választ, ha nem direkt és kifejezetten a pápa elleni támadásról lenne szó (előzmény: Küng arra szólította fel a pápát, hogy személyesen kérjen bocsánatot a most napvilágra került visszaélésekért – a nyugati sajtó első hírként ismételte egy napon keresztül Küng követelését). A XVI. Benedek pápa és a német püspöki konferencia, Robert Zöllitsch érsek elleni támadások – úgy tűnik – inkább a széles publikum kedvéért lettek megfogalmazva, vélte Vian.

A pápának „abszolút nem” tetszenek egykori egyetemi kollégájának és barátjának a megnyilatkozásai, mondta Vian. XVI. Benedek pápa folyamatosan követi a híreket. „Nem tetszik neki, ha az újságok a valóságot elferdítik”, hangsúlyozta az Osservatore főszerkesztője.


vissza

a HÍREK oldalra                              a KEZDŐLAPRA