A püspök megtagadta egy prominens szabadkőműves egyházi temetését
(forrás: www.kath.net – 2010. május 25.)

Lucena/Fülöp-szigetek
Emilio Marquez, a Fülöp-szigeti Lucena megyéspüspöke megtagadta Rafael Nantes, Quezon halálos balesetet szenvedett kormányzójának egyházi temetését. Nantes „újraszületetett” keresztény és szabadkőműves volt.

Ez megfelel az érvényben levő egyházi jognak, hangsúlyozta Marquez püspök, és semmi köze a politikához. A döntés addig marad érvényben, amíg valaki nem tudja bebizonyítani, hogy Nantes halála előtt nem adta valamilyen jelét a megbánásnak. Addig gyászmisére sem kerülhet sor, fűzte hozzá a püspök.

„Lucena egyházmegye katolikus egyháza Quezon lakosságával együtt gyászol”, mondta Marquez püspök. „Senkinek nem tiltottuk meg, hogy lelke örök békéjéért imádkozzon”, fűzte hozzá a püspök, aki a kormányzó családjának rögtön Nantes tragikus halála után írásban fejezte ki együttérzését. Nantes egy helikopter szerencsétlenségben vesztette életét.

Az egyházjog (CIC) 1184-es kánonja ezt írja elő: „Nyilvános aposztatáknak, eretnekeknek és szakadároknak” meg kell tagadni az egyházi eltemetését, amennyiben a halál előtt a megbánás semmilyen jele nem ismerhető fel náluk. Ezek alá esnek a szabadkőművesek is. A 1185-ös kánon pedig megtiltja azon személyek számára mondott gyászmisét, akiknek meg kell tagadni az egyházi temetését.

2010. május 26.


vissza

a HÍREK oldalra                              a KEZDŐLAPRA