Három év Summorum Pontificum: Mik az Önök tapasztalatai?
(forrás: www.summorum-pontificum.de – 2010. június 8.)

Négy hét múlva, július 7-én lesz három éve, hogy XVI. Benedek pápa kiadta a Summorum Pontificum motu propriot. Az Egyház életében három év nagyon rövid idő – mégis e rövid idő alatt is változott egy s más, és sok minden világosan láthatóvá vált, ami azelőtt kevésbé volt egyértelmű: a pápa és a helyi egyházak közötti kapcsolat sok helyen nagyon elvékonyodott, egyes helyeken – úgy tűnik – már el is szakad.

A motu proprio mellékleteként a püspököknek írt levelében XVI. Benedek pápa előre jelezte, hogy a rendeletében foglaltak megvalósításának tapasztalatairól három év után mérleget vár tőlük. Nem tudjuk, hogy a német (és például a magyar) egyházmegyékből ezzel kapcsolatban mit közöltek vele, és hogy a püspökök ezt a témát egyáltalán említésre méltónak találják-e arra, hogy foglalkozzanak vele. De mi felállíthatjuk a saját mérlegünket – és a Vatikán innen biztosan elolvassa.

Ezért arra kérünk mindenkit, hogy küldjék el a saját személyes tapasztalataikat és megfigyeléseiket minden a régi misét érintő tárgyban – a jókat csakúgy, mint a rosszakat, az örömteliket csakúgy, mint az elszomorítókat.

Névtelen írásokat, melyeknek küldőivel nem tudunk kapcsolatot teremteni, nem fogunk nyilvánosságra hozni. De ha nevüket nem akarják az interneten viszontlátni, ezt természetesen a közlésnél tekintetbe vesszük.

Segítsenek nekünk, hogy elkészíthessük ezt a mérleget, mely valós képet ad arról, ami az elmúlt három évben a régi misével kapcsolatban történt.


(szerk. megj. A fenti felhívás a www.summorum-pontificum.de internetes honlapon jelent meg. Ez a honlap ugyan kérését elsősorban a német nyelvű területekhez intézte, de a múltban is gyakorta foglalkozott a külföldi – többek között a magyar – helyzettel, úgy hogy biztos vagyok benne, hogy most is szívesen látnak külföldről érkező jelentéseket, és azokat is nyilvánosságra hozzák. Pontos információjuk van róla, hogy a Vatikánban is rendszeresen olvassák a honlapjukat, úgy hogy ez a mostani kiváló alkalom lehetne, hogy Magyarországról is valós kép jelenhessen meg, mely ráadásul biztosan eljut az illetékesekhez. Aki hajlandó írását német vagy angol vagy olasz nyelven elküldeni, az a www.summorum-pontificum.de honlapon a KONTAKT cím alatt megtalálja azt az e-mail címet, melyre levelét elküldheti. Azt hiszem, ez nagyszerű alkalom annak lemérésére, hogy itthon kik azok, és vannak-e egyáltalán, akik nem csak beszélnek, hanem tesznek is valamit a tradíció érdekében, azaz a Summorum Pontificum motu proprioban lejegyzett pápai akarat megvalósításáért.)

2010. június 9.


vissza

a HÍREK oldalra                              a KEZDŐLAPRA