A melegek nem áldozhatnak
(forrás: www.kath.net – 2010. február 8.)

Olaszország
Simone Statizzi nyugalmazott püspök a papokat arra szólította fel, hogy a homoszexuális híveiktől tagadják meg az áldozást. Ezt jelentette a „Die Presse” napilap.

Statizzi püspök a „Pontifex” nevű internetes honlapnak azt nyilatkozta, hogy a homoszexualitás bűn és zavar. Mindazonáltal azt is hangsúlyozta, hogy magukat a homoszexuálisokat irgalommal kell kezelni, mivel Isten az egyetlen igazi bíró. „A nyíltan vállalt homoszexualitás bűn, mely leetetlenné teszi az áldozást”, ismételte meg ugyanakkor a püspök. Akiről a nyilvánosság előtt kiderül, hogy homoszexuális, azt nem szabad megáldoztatni.

A katolikus Egyházban a szent Eucharisztiához való járulás szabályai világosan le vannak fektetve. Senki nem áldozhat, aki súlyos bűn („halálos bűn”) állapotában él. Ezeknek előbb gyónniuk és feloldozásban kell részesülniük.
     Azok az elváltak, akik „nem-egyházi” kapcsolatban élnek, például polgári házasságban, tartósan ki vannak zárva az áldozás (és a gyónás) alól, hacsak előző házasságukat nem annullálják (például azért, mert az esketés előtt már fennállt egy házassági akadály).

Ezen felül minden katolikusnak kötelező lelkiismeretvizsgálatot tartania mielőtt szentáldozáshoz járul, hogy a kegyelem befogadására alkalmas legyen.


vissza

a HÍREK oldalra                              a KEZDŐLAPRA