Csak néhány olasz plébánián mutatnak be tridenti misét
(forrás: www.kath.net – 2010. február 18.)

Olaszország
Két és fél évvel a Summorum Pontificum motu proprio törvénybe lépése óta a tridenti rítus csak kevés olasz egyházközségben terjedt el – ez tűnik ki a tradicionális katolikus körök adataiból. Az ország összesen 26 ezer plébániájából mindössze 116-ban (0,4 százalék) celebrálják a szentmisét a római rítus rendkívüli formájában, jelentette a messainlatino.it tradicionalista internetes honlap.

A pápa motu propriojának törvénybelépése (2007. szeptember) előtt 27 egyházközség volt, ahol olykor régi misét mutattak be – áll az olaszországi „Una vox” közösség statisztikájában. Olaszország a maga 0,4 százalékával alatta van a világ-átlagnak, mely 0,6 százalék, ez azt jelenti, hogy átlagban egy-egy ország plébániáinak még ma is csak 0,6 százalékában ünneplik a liturgiát a régi rítusban.

A messainlatino.it szerint a 116 olasz plébánia, melyekben régi rítusú szentmisét is bemutatnak, az összesen 225 egyházmegyéből 42-re oszlik szét. A tridenti rítusú szentmisék többségét vasár- és ünnepnap celebrálják.


vissza

a HÍREK oldalra                              a KEZDŐLAPRA