Az ország kereszténnyé válásának napja ünnepnap lesz Oroszországban
(forrás: www.kath.net – 2010. február 18.)

Moszkva/Oroszország
Oroszország kormánya az ország kereszténnyé válásának napját törvényes ünnepnappá akarja emelni. Július 28. a következő évtől kezdődően mint „Oroszország keresztelőnapja” munkaszüneti nap lesz, jelentette a „Wremja Nowostej” napilap február 17-én. Jelenleg Oroszországnak csupán egyetlen törvénnyel védett vallási ünnepnapja van: január 6, melyen az ortodox egyház karácsonyt ünnepli.

Az újság szerint az „Oroszország keresztelőnapján” megtartott ünnepségek költségeit az államháztartás finanszírozza. A törvényt a parlamentnek még el kell fogadnia. Az orosz-ortodox egyház már két éve követeli ennek az ünnepnek a bevezetését.

Vladimir, kijevi nagyhercegnek 988. július 28-án szolgáltatták ki a keresztséget a bizánci rítus szerint, aki ekkor a kereszténységet államvallássá tette. Az ő birodalma a mai Oroszország, Ukrajna és fehér-oroszország történeti elődje. A hagyomány szerint Vladimir, az ortodox szent Bizánci Anna hercegnővel kötött esküvője alkalmából tért át a kereszténységre. Ukrajnában az ország kereszténnyé válása már 2008 óta törvényes ünnepnap.

Közvélemény-kutatások szerint ma Oroszország 142 millió lakosságának háromnegyed része vallja magát ortodox kereszténynek. Mindazonáltal csak a lakosság három százaléka jár rendszeresen vasárnapi misére, 59 százalék pedig soha, a tanulmány szerint.


vissza

a HÍREK oldalra                              a KEZDŐLAPRA