Amikor VI. Pál sírt
(forrás: www.exsultet.net és www.summorum-pontificum.de – 2010. május 24.)

John Zuhlsdorf atya a római Ecclesia Dei Pápai Bizottságnál teljesített több éves szolgálata idején alkalma volt sok érdekes emberrel találkozni és sok érdekes dolgot megtudni. 1970 pünkösdhétfőjével – tehát a NOM kezdeti időszakával – kapcsolatban – egy általa ismert pápai szertartásmestert forrásként megadva – internetes blogján a következő történetet mesélte most el:

Amikor a pápa Pünkösd hétfőjén kápolnájába ment, hogy a szentmisét bemutassa, a piros miseruhák helyett, melyekre számított, zöldeket talált. Mire megkérdezte az aznapra kijelölt szertartásmestert: „Mi ez? Pünkösd oktávjában vagyunk, hol vannak a piros miseruhák?”

„Santita”, felelte a szertartásmester, „ez most már a »per annum« idő, ilyenkor zöld ruhák vannak, a pünkösdi nyolcadát eltörölték”.

„Zöld”, mondta a pápa, „ez nem lehet, ki rendelte ezt el?”

„Ön, Szentatya, Ön rendelte el.”

És VI. Pál elkezdett sírni.


Martin Bürger, az exsultet.net blog szerzője hozzátette: hogy ez a történet igaz-e vagy sem, nem tudni – de a történet erkölcsi tanulsága egyértelmű.

És ennek a honlapnak a szerzője ezt teszi hozzá: Micsoda álnok kétszínűség, micsoda pápai színjáték! Olyan színjáték, mely még ma is tart! Sajnáljuk a múlt, az értékek elvesztését, rossznak jelentjük ki, ami most van, SÍRUNK, PANASZKODUNK – és az égvilágon semmit sem teszünk a bajok megszüntetésére, miközben az „eltörlést”, a „felszámolást” teljes erővel folytatjuk.
     Ez olyan, mint annak a családapának az esete, aki minden pénzét elissza a kocsmában, aztán haza megy, és éhező gyerekei láttán a sajnálattól keserves sírásra fakad. És a barátai egymás között azt mondogatják: milyen jó ember ez, mekkora aggodalmat érez gyermekei iránt.

Forrás:
     Zuhlsdorf atya blogja: http://wdtprs.com/blog/
     A történet címe: http://wdtprs.com/blog/2010/05/a-pentecost-monday-lesson-and-paul-vi-wept/

2010. május 26.


vissza

a HÍREK oldalra                              a KEZDŐLAPRA