A spanyol király kiközösítette magát
(forrás: www.kath.net – 2010. március 10.)

Madrid/Spanyolország
Juan Carlos, a spanyol király aláírta Spanyolroszág új és nagyon liberális abortusz-törvényét. Ezzel a tettével saját magát közösítette ki a katolikus Egyházból, mondta a Human Life International, a világ legnagyobb életvédő szervezete.

„Nagyon csalódottak vagyunk, hogy azt kellett hallanunk, hogy a spanyol államfő aláírta ezt a borzalmas törvényt”, mondta Msgr. Ignacio Barreiro, a Human Life International római vezetője. Nincs az a törvény, mely arra kényszerítheti a királyt, hogy egy gonosz törvényt aláírjon. „Juan Carlos-nak abszolút joga van, hogy lelkiismerete szerint cselekedjen. Nincs olyan írott törvény, mely ezt a szabadságot bármely polgár számára eltörölhetné, egy király számára még kevésbé.”

Miközben a spanyol törvényhozás megköveteli, hogy a törvényeket a király szentesítse, mind a természettörvény mind az isteni törvény azt parancsolja, hogy egy erkölcstelen törvény elismerését tagadja meg, különösen egy olyan törvényét, mely számtalan meg-nem-született ember halálával végződik.

„Az a véleményünk, hogy Juan Carlos a Canon 915 értelmében a latae sententiae kiközösítést vonta magára, mivel tette a terhesség-megszakítás eme súlyosan erkölcstelen kiterjesztésére hozott javaslatnak a törvényerőre való emelését eredményezte”, írta Msgr. Barreire a LifeSiteNews-nak küldött e-mailjében.

A spanyol püspökök az elmúlt év novemberérben nyilatkozatban jelentették ki, hogy azok a katolikus politikusok, akik e törvény mellett szavaznak, a Canon 915-ben előírt büntetést vonják magukra. Ugyanezt azonban a királyra nem akarták kijelenteni.


vissza

a HÍREK oldalra                              a KEZDŐLAPRA