Teremtéshit az olaszországi tudományos életben
(forrás: Science 326 (5960): 1597 – 2009. december 18)

Róma/Olaszország
Olaszország elsőszámú tudománytámogató képviselete, a Nemzeti Kutató Tanács (NKT), kellemetlen módon hívta fel a figyelmet azzal, hogy támogatta és ajánlotta azt a teremtéshívő könyvet, amit a képviselet alelnöke állított össze.

Az „Evolucionizmus: egy hipotézis hanyatlása” című könyvet Roberto de Mattei történész szerkesztette – aki a római Európai Egyetemen kereszténységgel foglalkozik – az általa februárban rendezett előadásokon elhangzott előadásokból, melyeken több tudós és filozófus fejtette ki, hogy az evolúció miért tudománytalan. A múlt hónapban megjelent könyv olyan állításokat tartalmaz, hogy a konvencionális időmeghatározások rosszak, hogy a fosszilis rétegeket az özönvíz eredményezte, és hogy a dinoszauruszok negyvenezer évvel ezelőtt haltak ki.

A könyvben a szerző leszögezi, hogy az NKT pénzzel járult hozzá a megjelentetéshez (9000 euró, a La Republica olasz napilap szerint). Az NKT elnöke, Luciano Maiani megerősítette, hogy a NKT hozzájárult a költségekhez, de hozzátette, hogy a képviselet nem hagyta jóvá a könyvet. A Science-nak küldött elektronikus üzenetében ezt írta: „Hangsúlyozni szeretném a tényt, hogy az intellektuális kutatás szabad vállalkozás, akárcsak az én hozzáállásom a cenzúra bármiféle formájához.”
     „Itt nem a vélemény szabadságáról van szó” mond ennek ellent Ferdinando Boero, a Salento Egyetem (Lecce, Olaszország) zoológusa. „Ha elküldesz egy tudományos cikket azt állítva, hogy a Föld lapos, nem lesz tudományos folyóirat, ami azt leközli.”

Nicola Cabibbo fizikus, a vatikáni Pápai Tudományos Akadémia elnöke ironikusnak nevezte, hogy „amíg az Egyház számos konferenciát szentel ebben az évben az evolúció témájának, addig az NKT alelnöke konferenciákat rendez a kreacionizmus védelmében.”


vissza

a HÍREK oldalra                              a KEZDŐLAPRA