Az ördög sakkhúzása: „szerződő felek” a „férfi és nő” kifejezés helyett
(forrás: www.kath.net – 2010. július 15.)

Argentína
Latin-Amerikában elsőként Argentína engedélyezte a homoszexuálisok „házasodását”. A szenátus 15 órás, heves vita után adott zöld lámpát az erről szóló törvénynek. Különösen a konzervatív és a katolikus szervezetek harcoltak a homo-„házasság” bevezetése ellen. A szenátus döntése július 22-én 33 szavazattal 27 ellen fogadta el a képviselőház javaslatát. A törvényt legfőképp a Cristina Kirchner elnöknő vezette baloldali kormány támogatta. A kormányzópárt frakciójának vezetője, Miguel Pichetto, a megnyert szavazást „történelmi” döntésként ünnepelte. Ez volt az első eset, hogy Argentínában egy, a kisebbséget védő törvényt fogadtak el. A szenátus két napos ülésen vitatkozott a homo-„házasságról”.

Az új törvény bevezetésével megváltozik az ország polgári törvénykönyve. Az eddigi megfogalmazást, „férfi és nő” a „szerződő felek” névvel helyettesítik. A törvény azt is lehetővé teszi, hogy leszbikus és buzi párok gyerekeket fogadjanak örökbe. A homoszexuálisoknak ezentúl a szociális juttatások, a támogatások és a családi okokból kért szabadságok területén is a heteroszexuális párokkal azonos elbírálásra van joguk. A képviselőház már május elején elfogadta az erről szóló törvényjavaslatot.

A szenátus ülése alatt tízezrek vonultak az utcára Buenos Airesben. A tiltakozásra a katolikus Egyház szólított fel. Argentínában a lakosság 90 százaléka katolikus. Az Egyház megpróbált nyomást gyakorolni a képviselőkre. Az argentin főváros érseke, Jorge Bergoglio nyilatkozatában, melyet a demonstráció alatt felolvastak az összegyűlt tömeg előtt, kijelentette, hogy egy férfi és egy nő házassága az egyetlen természetes módja az utódok nemzésének.

Buenos Aires érseke, Jorge Mario Bergoglio bíboros az új törvénnyel kapcsolatban az „ördög sakkhúzásáról” beszélt, míg Kirchner kormányfő-asszony azt mondta, hogy az Egyháznak az egyenjogú homo-„házasságok” ellen szóló érvei az „inkvizícióhoz” vezetnek vissza.

2010. július 22.


vissza

a HÍREK oldalra                              a KEZDŐLAPRA