Bartolucci bíboros miséje Rómában december 8-án
(forrás: www.fsspx.info – 2010. december 9.)

Domenico Bartolucci bíboros 2010. december 8-án a Santissima Trinita dei Pellegrini templomban (abban a templomban, melyet a Szentatya a régi rítus ünneplésére kijelölt) a hagyományos római rítusban mutatott be misét.

A most bíborossá kreált pap 1917-ben az olasz Borgo San Lorenzo városkában (Firenze mellett) született. A zeneileg rendkívül tehetséges klerikust Elia Dalla Costa bíboros-érsek 1939. december 23-án szentelte egyházmegyés pappá. Nem sokkal ezután Rómába küldték a Musica sacra elsajátítására. Eleinte a Lateráni Szent János bazilika helyettes kórusvezetője volt, majd 1947-től a legendás muzsikus-pap, Licinio Refice utóda a Santa Maria Maggiore bazilikában.
     1952-ben nevezték ki támogatója, Lorenzo Perosi prelátus asszisztensévé. Lorenzo Perosi-t még XIII. Leó pápa nevezte ki a Perpetuo della Cappella Musicale Pontificia mesterének (a pápai kápolna mestere egész életre szólóan). Perosi 1955. március 12-én, XII. Pius pápa koronázási ünnepségén töltötte be utoljára kórusmesterként liturgikus hivatalát a Sixtusi kápolnában. Természetes volt, hogy Bartolucci lesz az utóda. XII. Pius pápa (a Pastor Angelicus) 1956-ban nevezte ki a Sixtina „maestro”-jává élete végéig.

Az Egyházban lezajló eseményeket, különösen a liturgia reformját és a Musica sacra örökségének megvetését a pap-muzsikus egyre növekvő aggodalommal figyelte. Bár egész életében hű maradt a régi miséhez (saját szavai szerint, mindig csak ezt celebrálta), a világhírű művész és zeneszerző eleinte meg tudott maradni helyén.

1997-ben II. János Pál pápa pontifikátusa alatt a liturgikus forradalom előharcosai végül ki tudták fúrni a hivatalából. Úgy tűnt, hogy Rómában a legfurcsább liturgikus ünnepségek a szent zenét múzeumba száműzték.
     Autentikus forrásból ismeretes az a mondat, melyet a mester a Szent Péter bazilikából való távozásakor mondott: „Akkor hívjatok újra, ha a cirkusznak vége van.” Domenico Bartolucci egyébként is híres volt nyílt beszédéről.

Ratzinger bíboros és bátyja, Georg Ratzinger prelátus sok év óta baráti kapcsolatban voltak Bartolucci atyával. XVI. Benedek pápa különösen a mester Palästrinához és a gregorián korálhoz orientálódó kompozícióit tartja nagyra.

A pápa 2010. november 20-án a 93 éves, szellemileg teljesen friss pap-aggastyánt abban a megtiszteltetésben részesítette, hogy bíborossá nevezte ki. A pap-muzsikust (akinek a „Santissimi Nomi di Gesu e Maria in Via Lata” a tituláris temploma) bíboros-diakónusként vették fel a római Egyház szenátusába.

Barolucci bíboros nyilvános miséje a hagyományos római rítusban – a Missa Praelaticia formában – 2010. december 8-án minden bizonnyal egyháztörténelmi jelentőséggel bír.

Eminenciás Úr, ad multos annos!


((Az új bíborossal egy évvel ezelőtt készült interjú nemsokára felkerül a honlapra))

2010. december 13.


vissza

a HÍREK oldalra                              a KEZDŐLAPRA