A bécsi egyházmegye 666,66 eurónál megállította a gyóntatószék-árverezést
(forrás: www.kath.net – 2010. július 19.)

Bécs/Ausztria
A bécsi érsekség leállíttatta az interneten a Bécs-Hirschstetten plébánia egyik gyóntatószékének az elárverezését. Azon tárgyak elárverezése, melyek a szentségek kiszolgáltatására vagy az Evangélium hirdetésére szolgálnak, nem fogadható el, mondta a bécsi egyházmegye sajtószóvivője, Erich Leitenberger. A gyóntatószékeket ne „alakítsák át, se szaunává, se bárrá”, fejtette ki véleményét.

Bécs-Hirschtetten plébániája azért akarta az interneten elárverezni a gyóntatószéket, hogy a templom renoválására pénzt szerezzen (megj.: mintha egy templom renoválásának költségeit párszáz, vagy pláne csak néhány euró csökkenthetné). A kikiáltási ár egy (1) euró volt, amely aztán 666.66 euróig emelkedett.

Az árverés feltételeinek a leírásánál a gyóntatószék egyházi felhasználását nem tartották fontosnak. Az újságnak adott interjújában Otto Weber plébános úgy vélte: „A vevő gyerekeknek játszóházzá, vagy egyszemélyes szaunává, vagy bárrá alakíthatja át.” De azt leszögezte, hogy a vevőnek „saját magának kell a gyóntatószéket leszerelnie és elszállítania”.

Mindazonáltal a plébánia továbbra is felajánlja a gyóntatást, csak éppen nem a gyóntatószékben, hanem az újonnan restaurált beszélgető-szobában (megj.: aminek a költségei bizonyára magasabbak voltak, mint amennyit a gyóntatószékért kapott volna a plébános – úgy látszik mégsem a pénzszerzés, hanem – na vajon mi? – játszhatta a szerepet a gyóntatószék eltakarításánál).

2010. július 22.


vissza

a HÍREK oldalra                              a KEZDŐLAPRA