Zsidó publicista: A keresztények és a zsidók hite „puhára mosott”
(forrás: www.kath.net – 2010. november 5.)

Drezda/Németország
A keresztényeknek és a zsidóknak Németországban messzemenően „puhára mosott” hitük van, mely a saját szent könyveiket sem veszi többé komolyan. Ezzel szemben a mohamedánok vallásukat sokkal határozottabban képviselik, ami az ateistákra is mély benyomást tesz. Ezt a nézetet képviselte Henryk M. Broder berlini zsidó publicista egy november 3-án Drezdában megtartott vitanapon.

Broder vitapartnerével, Friedrich Wilhelm Graf müncheni evangélikus teológia-professzorral a „hit és tolerancia”-ról beszélgetett. Broder azt a kérdést, hogy vajon a keresztények, a zsidók és a mohamedánok tényleg ugyanabban az Istenben hisznek-e, ostobaságnak nevezte. A judaizmus a kétségek és a kérdések vallása, a kereszténység eredetében a felebaráti szeretet vallása.

Ezekkel szemben az iszlámot militáns vallásnak nevezte, mely a hitet a kezdeteitől fogva karddal terjesztette. Ma már az iszlám „humanizálásának” számít, ha egy halálra ítélt asszonyt nem megköveznek, hanem „csak” felakasztanak.

Demokrácia, hatalommegosztás és egyenjogúság az iszlám országokban „extrém vékonyan jut kifejezésre”. Ezért Broder számára Európa „korrupt, gyengélkedő, kimosott keresztény-zsidó kultúrája” még mindig jobb.

2010. december 1.


vissza

a HÍREK oldalra                              a KEZDŐLAPRA