Hírek az Egyház világából
(forrás: www.summorum-pontificum.de, www.kath.net, www.fsspx.info – 2010. november)

1. A püspökkongregáció prefektusa szerint a pápa komolyan fontolóra vette, hogy a 2008-as püspöki szinóduskor elhangzott azon kérést, mely arra irányult, hogy a jövőben a lektori hivatalt hivatalosan is betölthessék nők, teljesítse. Erről árulkodik az a dokumentum (Verbum Domini), melyet most adtak ki, és amelyben szó szerint ez a mondat áll: „Ismeretes, hogy az Evangéliumot a pap vagy a diakónus olvassa fel, ezzel szemben az első és második olvasmányt a latin tradícióban az ezzel megbízott lektor: egy férfi vagy egy nő.”
     A sajtó, ahogy ez várható volt és logikus is, a pápa ezen újabb intézkedését teljes joggal a nők diakónussá szenteléséhez vezető út egyik lépcsőfokának tartja. E hírrel kapcsolatban lásd a honlap következő cikkét is: „Verbum Dei” és egy 40 éves tradíció

2. Október 31-én az osztrák televízió „katolikus” misét közvetített, melyben a pap úgy tett, mintha két laikussal, egy férfival és egy férfiruhába öltözött nővel koncelebrálna. Amint a képen látható, a két laikus személy ott állt a pap mellett az átváltoztatás közben és vele együtt mondta az átváltoztatás szavait. – Az ügynek semmilyen következménye nincs, a papot senki nem vonta felelősségre.

3. Az Alsó-ausztriai tartomány megyeházáján kiállítás látható, melynek fő attrakciója egy kondomba öltöztetett és ondóval bepiszkított Szűz Mária szobor. A „művész” közölte, hogy a Lourdes-i giccses Mária-tisztelet indította arra, hogy „pubertás” ösztönnel bepiszkítsa a Szűzanyát. A szobrot a tiltakozások ellenére eddig nem távolították el, holott már hivatalos feljelentést is érkezett a bíróságra.

4. Ugyanennek a tartománynak a közszolgálati rádiója a karácsonyi adakozásra szóló felhívását a következő mondattal kezdte: „Képzelje el, hogy maga a Christkindl ( = Jézuska), akkor mit tenne …”
     Alsó-Ausztria az ország közepén fekszik. Ebben a tartományban található Jaidhof, a Szent X. Pius Papi Közösség osztrák kerületének székhelye, ahonnan a pap Magyarországra jár, és Bécs is (bár közigazgatásilag nem tartozik e tartományhoz). Vagyis, a fenti felszólítás Európa egyik – volt – legkatolikusabb országának kellős közepén hangzott el.

5. A németországi Freiburg-i fiatalokkal foglalkozó lelkipásztor közzétett egy fiataloknak szóló új Credo-t, mely a szervezet hivatalos honlapján megjelent, azzal a kísérő szöveggel, hogy ezentúl a misén a fiatalok ezt mondják. A szöveg ITT olvasható
     Időközben a megyéspüspök (a német püspöki kar elnöke) azt nyilatkozta, hogy „tévedés történt”, és mostantól fogva csak az kerülhet fel az internetre, amit előtte velük egyeztetnek. De arról a kath.net internetes portálnak adott nyilatkozatában egy szót sem szólt, hogy mi lesz az új szöveg és a megszövegezők sorsa.

2010. november 19.


vissza

a HÍREK oldalra                              a KEZDŐLAPRA