A lengyel püspökök ellenzik, hogy Lengyelországot Krisztus-királynak szenteljék
(forrás: www.kath.net – 2010. szeptember 30.)

Varsó/Lengyelország
Lengyelország püspökei ellenzik egy polgári-mozgalomnak azt az ötletét, hogy Lengyelországot Krisztus-királynak szenteljék – a „Krisztus, Lengyelország királya” mottó alapján. Ezt a tervet fel kell adni, mondta a lengyel püspöki konferencia elnöke, Jozef Michalik érsek szerda este a püspökök Varsóban megtartott őszi közgyűlésének végeztével. Krisztus királysága „nem ebből a világból való”.

A gyűlés záró dokumentumában a püspökök óvnak attól az elképzeléstől, hogy Krisztusnak Lengyelország királyává való koronázása az ország „minden problémáját megoldja”. Ehelyett inkább azt propagálják, hogy a Krisztusban mint az „univerzum királyában” való hit mélyüljön el. (megj.: Jaj, jaj, jaj! Krisztus nem lehet a nemzetek királya, csak a nagy mindenségé – hát micsoda vallás ez?) Michalik érsek azért elismerte a kezdeményezők jó szándékát.

Az elmúlt hétvégén több mint ezer ember tüntetett Krisztusnak Lengyelország királyává választása mellett Varsóban. Nemzeti lobogókkal és a megkoronázott Krisztus képeivel vonultak a parlamenttől az elnöki palotáig. Az akcióra a katolikus „lengyel nép szuverenitása mozgalom” nevű szervezet szólított fel.

A lengyel püspökök már 2006-ban bíráltak 40 képviselőt, akik szintén Krisztus megkoronázását követelték. A parlament azonban soha nem szavazott erről a kérdésről. A kezdeményezők arra hivatkoztak, hogy Isten Anyját 1656-ban hivatalosan „Lengyelország Királynőjévé” nevezték ki.


E hírrel kapcsolatban lásd a honlap egyik 2009 decemberi cikkét:
      Jézus Krisztust királyává választotta egy litván kisváros
valamint a Krisztus királyságával foglalkozó dokumentumokat:
      Krisztus királyságának ünnepe
      Krisztus-Király ünnepe
      Quas Primas kezdetű enciklika
      Krisztus királyságának valódi karaktere
      Krisztus, a nemzetek Királya


2010. október 1.


vissza

a HÍREK oldalra                              a KEZDŐLAPRA