Európában a katolikus a legkevésbé tolerált vallás
(forrás: www.kath.net – 2010. szeptember 27.)

Európában a katolikus a legkevésbé tolerált vallás, nyilatkozta egy spanyol újságnak Bernard-Henri Lévy prominens francia értelmiségi, aki magát ateistának nevezi. Lévy ezen kívül sajnálatosnak nevezte a pápa ellen irányuló sok alaptalan támadást. „A pápa hangja nagyon fontos, mi e pápával szemben mégis nagyon igazságtalanok vagyunk”, mondta szó szerint az interjújában. „Én nem vagyok katolikus, de úgy látom, hogy sok az előítélet, különösen nagy az egyházellenesség, mely Európában roppant nagy mérteket ölt az utóbbi időben”, jelentette ki Lévy.

A különböző vallások elleni támadásoknál kétfajta mérce érvényesül, bírálta Lévy. „Franciaországban sokat beszélnek a zsidó és a mohamedán temetők meggyalázásáról, de senki nem tud és hall arról, hogy a katolikus sírokat folyamatosan megszentségtelenítik”, fogalmazott keményen a francia filozófus.

Természetesen jogunk van a vallásokat bírálni, mondta, de – különösen az értelmiségiek között – a joghasználat során veszélyes és kétes egyenlőtlenség állt fenn. Lévy szó szerint ezt mondta: „A mohamedánokat az értelmiségi körökben megvédik, a katolikusokat sokkal kevésbé.”

2010. október 5.


vissza

a HÍREK oldalra                              a KEZDŐLAPRA