Hogy Krisztus varratlan köntösét ne szakítsuk tovább
(forrás: www.kath.net – 2010. október 1.)

Bayeux és Lisieux megyéspüspöke engedélyezte a Szent X. Pius Papi Közösségnek, hogy a Lisieux-i székesegyházban misézzenek, jelentette Armin Schwibach újságíró Rómából.

Mint minden évben, a Szent X. Pius Papi Közösség idén is megszervezte zarándoklatát Lisieux-ba Kis Szent Teréz és Urunk Jézus Krisztus szent orcájának a tiszteletére. A zarándoklatra október 2-án került sor. A zarándoklat csúcspontját az elmúlt években a szabad ég alatt megtartott ünnepélyes szentmise képezte, mert az egyházmegye püspöke a közösség zarándokainak megtagadta, hogy a szentmisét a Lisieux-i Saint-Pierre székesegyházban mutassák be. Ebben az évben azonban már más a helyzet.

Ugyanis 2010. március 12. óta az egyházmegyének Jean-Claude Boulanger személyében új megyéspüspöke van, aki szakított elődje, valamint az egyházmegyei klérus egy részének az ellenállásával, és megengedte a Szent X. Pius Papi Közösségnek, hogy szombaton délután 4 órakor a zarándok-szentmisét a székesegyházban ünnepelhessék. E gesztussal Boulanger püspök XVI. Benedek pápa kívánságát teljesíti, mellyel a pápa 2008. szeptember 14-én franciaországi látogatása során fordult a francia püspökökhöz.

A francia püspökökhöz intézett két évvel ezelőtti beszédében XVI. Benedek pápa a Sommorum Pontificum motu proprio utasításainak megtartásával és a Szent X. Pius Papi Közösséggel folytatandó viszonnyal kapcsolatban annak a meggyőződésének adott hangot, hogy a püspököknek nemsokára meg kell találniuk és hozniuk a mindenkit kielégítő megoldásokat. Erre azért van szükség, mondta a pápa, „hogy Krisztus varratlan köntösét ne szakítsuk tovább”. XVI. Benedek pápa hangsúlyozta, hogy az Egyházban senki sem „fölösleges”. „Mindenkinek, kivétel nélkül »otthon« és soha nem kirekesztettnek kell magát benne éreznie.”

Lisieux katedrálisának és Lourdes bazilikájának „otthona” többé nincs bezárva.

E hírrel kapcsolatban lásd a honlap következő cikkét:
     Msgr. Tissier Lourdes-ben a bazilikában mutatja be a szentmisét


2010. október 5.


vissza

a HÍREK oldalra                              a KEZDŐLAPRA