Karácsony: Terrorista támadások Nigériában és a Fülöp-szigeteken
(forrás: www.kath.net – 2010. december 27.)

A keresztények számára több országban nem volt békés az idei karácsony: terrorista támadások során legalább 32 ember vesztette életét és körülbelül 60 sérült meg. A sajtóbeszámolók szerint mindkét országban iszlám terroristák voltak az elkövetők.

A nigériai Jos állam fővárosának közelében szenteste három helyen robbant bomba. 32 ember meghalt, több mint 50 megsérült.

Karácsony előtt két héttel érkeztek az első üzenetek, melyek azzal fenyegettek, hogy a karácsonyi ünnepeket erőszakos cselekmények fogják megzavarni, közölte a hatóság szóvivője. A nigériai hadsereg vezérkari-főnöke terrorizmusról beszélt, valamint megígérte, hogy a hadsereg megerősíti felderítő munkáját. Az államfő pedig arról biztosította a külföldi sajtót, hogy a tetteseket felelősségre fogják vonni.

Az áldozatok között nemcsak keresztények, hanem mohamedánok is vannak. A mohamedán szélsőségesek az egész országban be akarják vezetni az iszlám törvénykezést, a seriát, ami az ország 36 szövetségi államából már 12-ben érvényben van. Nigéria 140 millió lakosából 49 százalék keresztény, 45 százalék mohamedán, a többi különböző természet-vallások követője.

A Fülöp-szigetek déli részén karácsony első napján merényletet követtek el egy rendőrkaszárnyában a katolikus szentmise ünneplése alatt. A támadásban a pap és nyolc hívő sérült meg, köztük egy kilencéves kislány. A gránátok az oltár közelében csapódtak be.

A hatóság úgy véli, hogy a merényletet egy iszlám terrorista csoport követte el, az Abu Sajaf, melynek kapcsolatai vannak az El Kaida terrorszervezethez, és amely Délkelet-Ázsiában istenállamot akar létrehozni. Abu Sajaf a legbrutálisabb terrorcsoportokhoz tartozik, amely már több véres merényletet és számos – emberhalállal végződött – emberrablást követett el.

A Fülöp-szigetek a spanyol gyarmatosítás következtében Ázsia egyetlen olyan országa, amelyben a lakosság többsége keresztény. A 88,6 millió lakos 83 százaléka katolikus, 5,4 százaléka protestáns és 4,6 százaléka muzulmán. A maradék kisebb keresztény és buddhista vallásközösségek és természetvallások követője.

2010. december 29.


vissza

a HÍREK oldalra                              a KEZDŐLAPRA