Az osztrák papok 51 százaléka helyesnek tartja a nők pappá szentelését
(forrás: www.kath.net – 2010. június 29.)

Bécs/Ausztria
Egy az osztrák televízió megbízásából végrehajtott felmérésből az derül ki, hogy a 68-as pap-generáció inkább szkeptikus Rómával szemben, míg a fiatalabb plébánosok ismét erősebben akarnak Róma felé fordulni.

A felmérésben 500 plébános vett részt az Ausztriában élő több mint 4 ezer világi és szerzetespapból. Az 500 megkérdezett plébánosnak 80 százaléka gondolta úgy, hogy a katolikus Egyháznak házas férfiakat is pappá kellene szentelnie, 51 százalékuk pedig még nőket is pappá szentelnel. (Ezzel lényegében a katolikus Egyházból való kiválásukat vallották meg, hiszen ellent mondanak annak a katolikus hittételnek, melyet II. János Pál pápa enciklikájában úgy fogalmazott meg, hogy a katolikus Egyháznak nem áll hatalmában nőket pappá szentelni.)

A megkérdezett plébánosok 67 százaléka saját nőtlen életére vonatkozó kérdésre azt a választ adta, hogy „találtam egy önálló utat, melyért felelősséget tudok vállalni”. De azért 69 százalékuk azt mondta, hogy agglegény életükkel eddig egészen boldogan megvoltak.

A felmérés azt is megmutatta, hogy minél fiatalabb egy plébános, annál kevésbé modernista. Különösen a „késői hivatások”, azaz azok, akik nem rögtön az érettségi után léptek be a szemináriumba, szkeptikusak a modernizmussal szemben.

2010. július 6.


vissza

a HÍREK oldalra                              a KEZDŐLAPRA