A televízió hülyét csinál a gyerekeinkből
(forrás: www.kath.net – 2010. december 13.)

Bécs/Ausztria
Dr. Andreas Unterberger kommentárja az idei Pisa-teszthez

Az idei Pisa-teszt legérdekesebb és legtöbb segítséget nyújtó felismerése így hangzik: „Gyerekeinket a televíziózás hülyévé teszi, míg azok az édesanyák, akik délután otthon vannak, okosabbá.”

Erre az eredményre úgy derült fény, hogy a tesztben azok a gyerekek voltak a legjobbak, akiknek lakásában egyetlen tv-készülék sem áll, a legrosszabbak viszont azok, akik otthonában három is van.

Ne felejtsük: azon családoknál, amelyeknél egyetlen tv-készülék sincs, a szülők nem szegénységből mondanak le a tévéről, hanem okosságból. Az osztrák Pisa-nyertesek többsége egyetemi végzettségű szülők gyerekei, akiknek családjában két autó és nagyon sok könyv található.

És ami még ennél is kínosabb minden baloldali társadalom-javítónak: A legeredményesebb gyerekek többségének édesanyja csak részmunkaidőben dolgozik, holott a most tesztelt gyerekek már betöltötték 15. életévüket.

Ennél szebben nem is lehetne a jó, öreg, konzervatív, polgári családképet dicsőíteni, mint ahogy ezt a Pisa-teszt tette. Inkább könyvek és a napnak legalább a felében rendelkezésre álló édesanya, mint egy csillogó láda. Ha tehát valamelyik politikus a Pisa-tesztből tényleg tanulni óhajtana, akkor annak először a televíziózás elleni kampányt kellene szorgalmaznia, másodszor az édesanyáknak kellene lehetővé tennie, hogy gyerekeik legalább 15 éves koráig félállásban dolgozhassanak.

De a modern liberális kormányok csak a gyerekek hátán csinálnak politikát, nem pedig a gyerekek érdekében. Ezért propagálják az egész napos iskolát, melynek az iskolai eredményekre tett állítólagos pozitív hatását a mostani Pisa-teszt egyáltalán nem erősítette meg.

2010. december 13.


vissza

a HÍREK oldalra                              a KEZDŐLAPRA