Iszlám itt és kereszténység ott
(forrás: www.summorum-pontificum.de – 2010. október 8.)

Nem mindig tudunk ellenállni a kísértésnek, hogy olyan híreket is közöljünk, melyeknek – legalábbis az első pillanatra – semmi közük a mi témánkhoz: „A liturgia szétrombolása és újra-felépítése”.

A svédországi Nacka-ban, egy Stockholmtól keletre fekvő kisvárosban, az evangélikus püspök, Bengt Wadensjö szavai szerint nemsokára egy olyan épület jön létre, mely egy mecsetet és egy templomot egy fedél alá von össze, és amelyben Nacka katolikus St. Konrad-közössége is kap olyan helyet, ahol istentiszteleteit ünnepelheti. Legalábbis így olvasható ez a The Nordic Link szeptember 23-án megjelent hírében.

A képen az épületegyüttes terve, mely ugyan több részből áll, de ezek mind egy fedél alatt helyezkednek el.

Mindeközben a WDTPRS-től azt a hírt kaptuk, hogy Szaúd-Arábia vallás-rendőrsége október 2-án egy, a Fülöp-szigeti vendégmunkások szállásán ünnepelt szentmisét „felrobbantott” és a jelenlevőket elvezette. 12 Fülöp-szigetit időközben átadtak munkaadójuknak, de a többiek és a francia pap sorsa mindezideig ismeretlen.

Az Asia News oldalon
     http://www.asianews.it/news-en/Saudi-Arabia:-conditional-release-for-12-Filipinos-accused-of-proselytizing-19655.html
részletesebb beszámoló olvasható az incidensről.
     Ebből kiderül, hogy mintegy 150-en vettek részt a szentmisén, vagyis 138 emberről nem tudni semmit.

Az Asia News cikke szerint Szaúd-Arábiában 8 millió idegen él és dolgozik. Ugyanakkor köztudomású, hogy az arab országban templomok és minden nem-mohamedán imahely építése, valamint vallási szimbólumok viselése vagy a saját otthonokban való felfüggesztése szigorúan tilos. És az ország vallás-rendőrsége állandóan ellenőrzi e törvény betartását.

No comment

(A teljeskörű informálás kedvéért el kell mondani, hogy napokkal az Asia News híradása után a kath.net internetes oldal is foglalkozott az eseménnyel, és más forrásokra hivatkozva azt közölte, hogy mára mindenkit szabadon bocsátottak a hatóságok – a lényegen azonban mindez semmit sem változtat.)

2010. október 12.


vissza

a HÍREK oldalra                              a KEZDŐLAPRA