Ortodox kampány egy görög-katolikus templom építése ellen
(forrás: www.kath.net – 2010. szeptember 28.)

Kijev/Ukrajna
Ukrajnában az év elején történt hatalomváltás óta a görög-katolikus egyház egyre hevesebb támadásoknak van kitéve. A legújabb konfliktus tárgya egy új templom terve Odesszában, melyet a helyi Moszkva-hű ortodox egyházmegye a városi hivatalok és a moszkvai patriarchátus segítségével meg akar akadályozni. Az ukrán görög-katolikus egyház feje, a kijevi érsek, Lubomir Husar bíboros ebben a vallási közösségek egyenjogúságának az állami szervezetek általi megsértését látja.

„Úgy tűnik, hogy csak egy hitvallásnak vannak jogai, a többieknek pedig nem”, nyilatkozta Husar egyházának sajtószolgálatában. „Nem csak a görög-katolikus keresztényekről van szó, hanem arról, hogy Ukrajnában minden vallási szervezet és egyház azonos jogokkal kell rendelkezzen.” A görög-katolikusok kéépviselői néhány nappal ezelőtt az ukrán elnökhöz, Viktor Janukovics-hoz fordultak segítségért.

A panaszt ama nyilvánosságra hozott állami hivatalokhoz benyújtott felhívás miatt nyújtották be, melyet az ortodox egyház képviselői – együtt a moszkvai patriarchátussal – a helyi hivataloknak küldtek azzal a felszólítással, hogy tiltsák meg az Odesszába tervezett görög-katolikus templom megépítését. Husar ezt így kommentálta: „Odesszában 10 ezer görög-katolikus él, akiknek szükségük van templomra, és ehhez biztosan joguk van.” Odesszában 18 év óta próbálnak a templom számára megfelelő telket találni, mondta az érsek.

„Semmi bajunk a moszkvai patriarchátussal vagy az ukrán ortodox egyházzal, mely a moszkvai patriarchátushoz tartozik. Semmi bajunk másokkal. Mi azért szállunk síkra, hogy az összes Ukrajnában bejegyzett és elismert vallási közösségnek ugyanazok legyenek a jogai”, hangsúlyozta a görög katolikusok feje.

A görög-katolikus ökumené-bizottság Kijevben székelő vezetője, Ihor Shaban a Moszkva felé orientálódó ortodoxia működésének kettősségét emelte ki. „Figyelemre méltó”, hogy a görög-katolikus egyház elleni agitáció és média-kampány időben egybeesik a nemzetközi ökumenikus teológiai bizottságnak az ortodoxok és katolikusok közötti párbeszéd érdekében Bécsben zajló ülésével, „melynek éppen az lenne a feladata, hogy a párbeszédet és a kölcsönös tiszteletet erősítse”, mondta Shaban.

2010. október 5.


vissza

a HÍREK oldalra                              a KEZDŐLAPRA