A 2017-es Luther-évet ökumenikusan kell megünnepelni
(forrás: www.kath.net – 2011. január 26.)

XVI. Benedek pápánál tett látogatása után az evangélikus bajor tartományi püspök, Johannes Friedrich a „Kathpress” hírügynökségnek örömét fejezte a pápa azon kijelentése felett, miszerint a reformáció 500 éves évfordulóját ökumenikusan kell megünnepelni. Friedrich számára az a fontos, hogy a lutheránusok ne egyedül ünnepeljék ezt a jubileumi évet, és mindenek előtt az, hogy ne saját magukat ünnepeljék. Ezért számára a pápával folytatott beszélgetés legfontosabb része az volt, amikor XVI. Benedek pápa kijelentette, hogy „ezt az eseményt közösen akarják megünnepelni”.

Friedrich és Németország Egyesült Evangélikus-Lutheránus Egyházának küldöttsége 2011. január 24-én volt XVI: Benedek pápánál, aki magánkihallgatáson fogadta őket. A delegáció a bajor tartományi püspök, Friedrich vezetésével kedden részt vett a pápával együtt a Szent Pál bazilikában megtartott vecsernye-istentiszteleten.

Friedrich a hírügynökségnek adott interjújában elmesélte, hogy a pápának azt felelte, hogy Luther Márton reformátornak katolikus oldalról történő kritikai-konstruktív méltatásának nagyon örülne.

Ezen felül azt is elmondta, hogy a pápai kihallgatást megelőzően Koch bíborossal történt találkozáson a pápai ökumenikus tanács elnöke arra mutatott rá, hogy a nemzetközi dialógus-bizottságnak 2017-ig ki kell dolgoznia egy közös lutheránus-katolikus szöveget a reformáció és az akkori tézisek jobb megértéséhez. Friedrich arról is beszámolt, hogy a delegáció többnapos utazása során, Milánótól Rómáig, katolikus oldalról sok pozitívumot hallott Lutherről.

II. János Pál pápa boldoggá-avatásával kapcsolatban Friedrich értetlenségét fejezte ki amiatt, hogy a katolikus Egyház a boldoggá avatáshoz egy csoda tudományos bizonyítását teszi szükségessé. Csak Isten tud csodát tenni: ilyenek egy szent vagy boldog nevének segítségül-hívására nem fordulhatnak elő.

Friedrich azt is hangsúlyozta, hogy II. János Pál pápát példaképnek tekinti a hitben, különösen ami a haldoklásának idejét jelenti. Ellentétben a pápa temetéséhez, melyen egy evangélikus delegáció tagjaként Rómában maga is jelen volt, a május 1-i boldoggá avatásra nem kapott meghívást. Ő ezt tisztán katolikus belügynek tekinti, és „kedve sincs, hogy eljöjjön”.


2011. február 14.


vissza

a HÍREK oldalra                              a KEZDŐLAPRA