Német reakciók az utasításokra
(forrás: www.kath.net – 2011. május 13.)

Elutasító reakciókat váltott ki a „régi miséről” ma kiadott új vatikáni dokumentum Németországban. Míg más Vatikánból érkező iratokat a német püspöki konferencia a Vatikánnal egyidőben hoz nyilvánosságra, addig most teljes a csönd.
     Ezzel szemben szólásra emelkedett a katolikus liturgia-tudósok munkaközösségének elnöke, Benedikt Kranemann erfurti teológia-professzor, aki a sajtóval közölte, hogy az utasításban „egyáltalán nem vették figyelembe a püspöki konferenciától és a teológusoktól érkezett kritikákat”. Ezért annak a veszélye forog fenn, hogy ezáltal az Egyházon belüli feszültségek még tovább növekednek. Nyilvánvalóan nem jött válasz arra a felvetésre sem, miként lehet ugyanazon teológia számára az istentiszteleti ünnepnek két különböző formája, mondta Kranemann.

A teológus bírálta, hogy a papír „mellékes dolgokat” érint, és elmegy a németországi egyház problémái mellett. Fontosabb lenne például egy istentiszteleti nyelvet kialakítani, „mely a mai híveknek lehetővé teszi, hogy a liturgiát ünnepeljék”, mondta Kranemann. „Ami a többség körmére ég, az ebben a diszkusszióban egyáltalán nem bukkan fel.” Az instrukciót Kranemann szerint „a hívek és püspökök többsége visszalépésként értékeli”.

A német püspöki konferencia titkára, P. Hans Laugendörfer, ma Rómában azt nyilatkozta, hogy az új iránymutatásnak nem lesznek nagyobb kihatásai Németországban az egyházi praxisra. Az irat „semmilyen alapvető újítást” nem tartalmaz. Langendörfer utalt arra, hogy Németországban egyébként sincs nagy érdeklődés a régi mise iránt. Bár a Summorum Pontificum kiadása óta megnőtt a régi misék száma, de a 11.383 német egyházközség közül mindössze 128-ban mutatnak be rendszeresen ilyen misét.


2011. május 13.


vissza

a HÍREK oldalra                              a KEZDŐLAPRA