Valóban ártalmatlan a joga?
(forrás: www.kath.net – 2008. augusztus 20.)

A joga ellazulási gyakorlat vagy vallás? És a keresztények jógázhatnak-e? Ezeket a kérdéseket vetette fel a Times londoni újság. A válaszokhoz meginterjúvolta Swani Randevij joga-gurut, akinek világszerte 120 millió követője van.

A joga-intézet megalapítója meg van róla győződve, hogy a jogának az a formája, amit ő tanít, és ami a lélegzési technikán alapszik, egészséget, jólétet és belső békét idéz elő. Randevij számára a joga tudomány.

Ezt a keresztények másképp látják. Egyesek szerint a joga ámítás. A Times egy anglikán plébánost idézett, aki arra hívta fel a figyelmet, hogy a jogának hindu gyökerei vannak. A joga annak elfogadására buzdít, hogy a test és lélek egységét emberi praktikákkal el lehet érni. Ez pedig nem egyeztethető össze a keresztény hittel.

Egy katolikus teológus is óv a jogától. A joga a „gonosz lelkek számára” közvetítő útként szolgálhat, jelentette ki a Westminster egyházmegye fő-exorcistája, Jeremy Davies, aki szerint a látszólag ártalmatlan praktikák, mint például a horoszkóp vagy a joga-gyakorlatok sokszor veszélyesebbek, mint a nyilvánvalóan okkultak és gonoszak.


2011. március 5.


vissza

a HÍREK oldalra                              a KEZDŐLAPRA