A püspökök kérése ellenére, nem függesztik fel a neo-katekumen út tevékenységét Japánban
(forrás: www.kath.net – 2011. január 10.)

2010. december 13-án a pápa ismét találkozott a japán püspökökkel, akik sokadszor kérték, hogy az új-katekumen mozgalom tevékenységét országukban függesszék fel. A találkozást követően Róma úgy döntött, hogy nem teljesíti a püspökök kérését.

Az államtitkárság még azt is közölte, hogy a megoldást a felek közötti párbeszédben kell megkeresni. A Szentszék döntése annak a találkozónak az eredményeképpen született meg, mely XVI. Benedek pápa és a római kúria több más képviselője, valamint a japán delegáció, élén a japán püspöki konferencia elnöke, Leo Ikenaga érsek között most decemberben zajlott le. Japán püspökei e találkozó előtt több ízben, utoljára 2010 adventjében adtak nyilvánosan hangot azon akaratuknak, hogy a mozgalom öt éven belül számolja fel tevékenységét országukban. A pápa ezt a kérést utasította el.

Az új-katekumen mozgalom spanyolországi szóvivője arról számolt be, hogy Róma fenti döntéséről a mozgalom vezetőit írásban már tájékoztatta. A szóvivő még azt is elmondta, hogy a Szentszék egy sor döntést hozott, és megállapította, hogy az új-katekumen mozgalom jelenlétének felfüggesztése Japánban nem engedhető meg. Ehelyett a japán püspökökkel újra fel kell venni a kapcsolatot és párbeszédet kell velük folytatni a problémákról.

A hírrel kapcsolatban lásd a honlap
      „Japán püspökök összetűzésbe kerültek az új-katekumen mozgalommal” című cikkét


2011. január 14.


vissza

a HÍREK oldalra                              a KEZDŐLAPRA