Sok feljelentés hazugságot takar
(forrás: www.kath.net – 2011. január 5.)

Los Angeles/USA
A Los Angeles-i Donald Steier ügyvéd 10 oldalas vizsgálati anyagot nyújtott be a legfelsőbb bíróságra, melyben azt a kijelentést teszi, hogy a katolikus papok elleni visszaélés-vádak gyakran valótlanok. Steier több mint 100 katolikus pap elleni vádat vizsgált ki.

Steier a bíróságnak azt mondta, hogy egy nyugalmazott FBI-ügynök azt közölte vele, hogy szerinte a katolikus papok elleni visszaélési-vádaknak körülbelül a fele „teljesen hamis vagy annyira túlzott, hogy az adatok nem teszik lehetővé a jogi eljárást”.

Ezen felül számos esetben a hazugságvizsgáló géppel elvégzett, ellenőrzött vizsgálat a bevádoltak ártatlanságát bizonyították. Sok állítólagos áldozat megtagadta a vizsgálatot, míg a hamisan bevádolt papok vallomását a hazugságvizsgáló készülék megerősítette. Más állítólagos áldozatok csak azután emlékeztek saját esetükre, miután egy másik személy, többnyire egyik rokonuk kártalanításáról tudomást szereztek.

Néhány esetben a vádlók a per folyamán megváltoztatták az idő- és helyadataikat, és a vádaskodások egyre drasztikusabbak lettek. A 700 „áldozat” pszichiátriai szakvéleménye egy és ugyanazon orvostól származik. Kaliforniában kötelező a szakvélemény a vádemeléshez.

Az áldozatok egyik egyesülete, a „Survivors Network of those Abused by Priests” élesen kritizálta az ügyvéd kijelentéseit, anélkül, hogy tartalmilag meg tudták volna cáfolni azt.


2011. június 1.


vissza

a HÍREK oldalra                              a KEZDŐLAPRA