A megvizsgált kilenc országban teljesen ki fog halni a vallás
(forrás: www.kath.net – 2011. március 29.)

A Dallasban székelő American Physical Society legújabb tanulmánya arra a következtetésre jut, hogy kilenc országban a vallás a kihalás szélén áll. Az adatok alapján bizonyítottnak látszik, hogy azon személyek száma, akiknek semmilyen vallási kötődésük nincs, folyamatosan növekszik.

A tanulmány során megpróbáltak összefüggést felállítani a vallásos emberek száma és a szociális motívumok között. Ehhez a következő országok egy egész évszázadot átölelő adatait vették vizsgálat alá: Ausztrália, Ausztria, Kanada, Csehország, Finnország, Írország, Hollandia, Új-Zéland és Svájc. Az eredmény azt mutatja, hogy ezekben az országokban a vallás teljesen ki fog halni.

Az Arizona-i egyetem professzora, Richard Wiener ezt így magyarázta: „Az ötlet valójában egészen egyszerű. Azt feltételezi, hogy attraktívabb olyan szociális csoporthoz tartozni, melynek sok tagja van. Ezen kívül azt is figyelembe veszi, hogy a szociális csoportoknak szociális státuszuk vagy hasznosságuk van.” Wiener megállapítását a következő példával világította meg: „Hasznosabb dolog spanyolul beszélni, mint a kihalófélben levő perui indio nyelven.” A tanulmány hasonlót feltételez a vallások követőiről is.

„Sok modern szekuláris demokráciában lehet felismerni azt a trendet, hogy az emberek saját magukat vallástalannak írják le. Hollandiában az ilyen emberek a lakosság 40 százalékát teszik ki. A legmagasabb arány Csehországban található, ott már a lakosok 60 százaléka vallástalan. Ez pedig az önerősítés és a visszahatás effektusai miatt oda vezet, hogy ezekben az országokban a vallás nemsokára teljesen kihal.”


2011. április 12.


vissza

a HÍREK oldalra                              a KEZDŐLAPRA